h

Spelen met beleid

11 september 2007

Spelen met beleid

Afgelopen week liet wethouder Rensen in een commissie vergadering weten dat hij werkt aan een inventarisatie van speelplekken in Hilversum. Op de vraag van de commissie of dat betekent dat er binnenkort een beleidsplan valt te verwachten antwoordde de wethouder positief. Nog voor het eind van dit jaar komt er een dergelijk plan naar de raad. De SP was zeer aangenaam verrast door deze aankondiging van de wethouder. Al jarenlang doet de SP landelijk pogingen om een vastgesteld minimum percentage van de openbare ruimte in te richten als speelplek. In 2000 heeft Agnes Kant daar al de eerste stukken over geschreven. In 2003 heeft de SP zelfs een initiatiefwet ingediend. Die is nog steeds in behandeling. In die wet wordt geregeld dat minstens 3% van de buitenruimte in een wijk ingericht moet worden als speelplek. Veel instanties, zoals Jante Beton en 3VO zijn het met de SP eens dat die wet er snel moet komen. Voorlopig wil de minister er nog niet aan om dat bij wet te regelen. Wel heeft ze eerder dit jaar een brief gestuurd naar de gemeentes waarin ze oproept om die 3% speelruimte te realiseren

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat buitenspelen een positief effect heeft op de sociaal-emotionele, verstandelijke en motorische ontwikkeling van kinderen en ook op het gezin, de leefbaarheid in de buurt en op langere termijn op de gezondheid. Invoering van een ’speelruimtewet’ is al sinds 1979 een aanbeveling voortkomend uit het Verdrag van de Rechten van het Kind. Toch zijn speelplekken bij veel bouwplannen een sluitpost. Kinderen zijn immers geen marktpartij waarmee rechtstreeks onderhandeld moet worden. 

Wij gaan er van uit dat de wethouder in het beleidsplan dat hij gaat opstellen rekening houdt met de norm (3%) zoals die in de initiatiefwet en de brief van de minister wordt gesteld. 

 Lees de bijdrage van Agnes Kant en het wetsvoorstel

U bent hier