Wie maakt straks het raadhuis schoon?
Wie maakt straks het raadhuis schoon?
Het raadhuis van Hilversum en andere gemeentelijke gebouwen in de regio moeten ook wel eens schoongemaakt worden. Het huidige contract dat daarvoor is afgesloten loopt binnenkort af, er moest een nieuw contract komen. De gemeente Hilversum en een aantal andere gemeenten (Huizen, Wijdemeren, Weesp, Bussum en Naarden) hebben daarom een nieuwe aanbesteding uitgeschreven.
Sinds het gedoe in de tweede kamer met allerlei aanbestedingen ( Koenders, Rouvoet, etc) weten we allemaal dat daar strenge regels voor zijn. Voor de Hilversumse raad was onder meer van belang dat we graag zouden zien dat bij dit werk mensen met een WSW-baan(wet sociale werkvoorziening) betrokken zouden zijn. En als het even kan, zouden dat dan ook nog mensen uit onze eigen regio moeten zijn. Daarom heeft de raad van Hilversum afgesproken dat de voorwaarden voor aanbesteding zo opgesteld zouden worden dat het bedrijf Tomin, waar veel van onze WSW-ers werken, in ieder geval kan inschrijven voor dit werk, samen met andere bedrijven natuurlijk want ook geld speelt een belangrijke rol.
Vorige week liep de inschrijftermijn voor de aanbesteding, die wordt uitgevoerd door de gemeente Wijdemeren, bijna af. Mogelijke kandidaten moesten voor maandag 6 augustus 12.00 uur inschrijven. En toen gebeurde het. Alle raadsleden kregen een brief van de TOMIN-Groep. Volgens de directeur van Tomin stonden er voorwaarden in de aanbesteding waaraan hij niet kon voldoen, hij ging dan ook niet inschrijven. De bedoelde voorwaarde was een formulering waarin werd aangegeven dat het bedrijf ervaring moest hebben met soortgelijke klussen qua aard, omvang en complexiteit en daartoe drie referenties moest overleggen. Tomin was tot de conclusie gekomen dat ze niet genoeg “grote” klanten hadden om aan die voorwaarde te kunnen voldoen.
De SP schrok nogal van die brief en belde onmiddellijk met de persoon die in Hilversum verantwoordelijk is voor deze aanbesteding, SP wethouder Karin Walters. Die was weliswaar op vakantie, maar hier was dringend ingrijpen nodig. Het was al woensdag, er waren nog maar een paar dagen voor de inschrijving sloot. Dat vond de wethouder gelukkig ook. Zij heeft haar vakantie dan ook onderbroken en is gaan bellen om te kijken wat er aan de hand was. Ze was wel voorzichtig. Ze deelde ons mee dat ze zich aan de aanbestedingsregels moest houden. Daar werden wij weer ongerust van. Zouden er nou straks Hilversumse WSW-ers op straat komen te staan vanwege Europese regeltjes?
De wethouder was druk aan het werk en de SP fractie is maar eens gaan lezen om te kijken waar het probleem eigenlijk zat. Wij lazen niet wat Tomin er in las. Wel was er nog iets anders aan de hand. Tomin had direct na ontvangst van het bestek al getwijfeld en had daarom, keurig volgens de regels, vragen gesteld over de betreffende voorwaarde. In de door de gemeente Wijdemeren gegeven antwoorden werd vervolgens niet veel meer gedaan dan herhaald wat er in het bestek stond. Daar was Tomin natuurlijk niet veel wijzer van geworden.
Wij hebben vervolgens met Tomin gebeld, toelichting op hun brief gevraagd en gezegd wat wij er van dachten. Dat was wat ons betreft eenvoudig. Blijkbaar was er onduidelijkheid over een bepaalde voorwaarde. Dat zou ze er toch niet van moeten weerhouden om in te schrijven? Juist als er twijfel is moet je toch iedere kans aangrijpen. De directeur van Tomin zag er niets in. Hij had geen zin om een inschrijving te doen als wij hem niet konden garanderen dat ie gewoon mee mocht doen. Dat konden wij natuurlijk helemaal niet garanderen, maar het leek ons erg onverstandig om niet in te schrijven. Van de wethouder hadden we inmiddels begrepen dat ze er absoluut niets over ging zeggen, haar reactie zou pas komen als de inschrijftermijn was gesloten. Dat schoot ook niet erg op. Nog maar eens met Tomin bellen en aandringen dat het ons verstandig leek om toch in te schrijven. Ze hadden toch niets te verliezen? Dat was op vrijdagmiddag. Tomin had er nog steeds geen zin in.
Op maandag kwam de brief van de wethouder. Die had drie dagen lang met juristen in Hilversum, Wijdemeren en Brussel zitten bellen om uit te vinden of ze toch iets over die voorwaarden kon zeggen. Zelfs de wethouder van Wijdemeren, inmiddels op vakantie in Frankrijk, werd uit z’n tent gebeld.
Wethouder Walters wilde graag iets over die voorwaarden zeggen omdat ook zij vond dat Tomin ongelijk had. Volgens haar had Tomin gewoon kunnen inschrijven. Verschillende juristen hebben haar echter zeer sterk ontraden om dat naar buiten toe kenbaar te maken. Het zou leiden tot grote schadeclaims. Vervolgens heeft ze nog overwogen om de gemeente Hilversum terug te trekken uit de inschrijving. Ook dat zou de gemeente echter veel geld aan schadeclaims kunnen kosten.
De wethouder heeft in haar brief ook uitgelegd dat de situatie voor de WSW-ers hopelijk nog mee gaat vallen. In de voorwaarden staat namelijk ook opgenomen dat het bedrijf dat de opdracht krijgt, een bepaald percentage mensen met een ruime afstand tot de arbeidsmarkt in dienst moet hebben. Wel was ze ernstig teleurgesteld over het feit dat Tomin van inschrijving had afgezien.
Het laatste woord over dit onderwerp is wat ons betreft nog niet gezegd, we zullen er in de volgende commissie Economie verdere vragen over stellen, maar voorlopig lijkt het er op dat Tomin een flinke inschattingsfout heeft gemaakt door niet in te schrijven, zelfs niet nadat ze er door ons meerdere keren zijn gewezen op het feit dat het nog wel eens gunstig kon aflopen. Eerlijk is eerlijk, het antwoord uit Wijdemeren op de vragen van Tomin had ook beter gekund, maar Tomin had zo veel te verliezen, dat ze gewoon hadden moeten inschrijven.
De brief van Tomin
De brief van de wethouder