h

Nog steeds dakloos!

19 augustus 2007

Nog steeds dakloos!

Eind februari van dit jaar was er in de Gooi en Eemlander aandacht voor de zwerver Rieny v/d Valk die toen 'woonde' in een bunker nabij vliegveld Hilversum. Er waren klachten van voorbijgangers dat het er een rommeltje was en dat mensen zich soms bedreigd voelden door de aanwezigheid van Rieny bij de bunker.

De SP fractie heeft toen vragen gesteld, niet alleen over de situatie van Rieny, maar over de situatie van daklozen in Hilversum in zijn algemeenheid. De wethouder had namelijk laten weten dat hij de situatie van daklozen in Hilversum een probleem vond dat de hoogste prioriteit had. In dezelfde zin liet hij weten dat hij eind van dit jaar met een plan zou komen dat dan in 2008 uitgevoerd kon worden. Wij vonden dat te lang duren en vroegen de wethouder om nog voor de komende winter met maatregelen te komen. De wethouder reageerde nogal geprikkeld op onze vragen. Hij vond dat wij deden alsof hij niks deed. Hij ging er natuurlijk voor zorgen dat ook voor de winter al maatregelen werden genomen om te zorgen dat daklozen straks niet in de kou staan. Wij hebben ons achteraf gezien een beetje laten intimideren door de boosheid van de wethouder en hebben die antwoorden voor kennisgeving aangenomen en op onze aktielijst gezet dat we er tegen de winter van 2007 maar weer eens iets over moesten vragen. 

Gisteren stond in de Gooi en Eemlander opnieuw een stuk over Rieny v/d Valk. In de betreffende bunker slaapt hij niet meer, de gemeente heeft er voor gezorgd dat dat probleem is opgelost.De bunker is namelijk dichtgemetseld. Rieny slaapt nu onder de bomen naast de bunker. 

Wij begrijpen best dat hulp bieden aan mensen die daar niet direct welwillend tegenover staan moeilijk en ingewikkeld is, maar ook (of misschien wel juist) voor die mensen heeft de gemeente een verantwoordelijkheid. Er zijn meer mensen zoals Rieny, die niet of nauwelijks geholpen willen worden. Wij weten dat in het noorden van het land goede resultaten geboekt worden met zogenaamde containerwoningen. Plekken waar mensen kunnen wonen, waar af en toe eens een welzijnswerker langskomt om te kijken hoe het gaat.Een stuk of vijf bij elkaar op een wat afgelegen plekje van de gemeente. De overlast verdwijnt en met de mensen die er wonen gaat het dan een stuk beter dan als ze op straat moeten slapen. Dat lijkt ons een bruikbare oplossing voor het probleem op termijn. 

Maar daar is Rieny vandaag niet mee geholpen. Wij weten uit ervaring dat Vangnet en Advies (onderdeel van de Cocon) heel goed werk doet als het gaat om het contact leggen met en het bieden van zorg aan wat in vaktermen 'zorgwekkende zorgmijders' wordt genoemd. Mensen zoals Rieny die het niet redden zonder af en toe een beetje hulp. Hulp zoals een postadres, zorgen dat hij verzekerd is voor ziektekosten, een legitimatiebewijs, hem af en toe eens naar een dokter proberen te krijgen en soms ook gewoon een beetje menselijke aandacht. 

Wij begrijpen niet dat we blijkbaar wel de bunker kunnen laten dichtmetselen maar niet in staat zijn om verder iets voor Rieny te doen. Wij vinden dat onaanvaardbaar. Daarom gaan wij nu een paar dingen doen. Op de eerste plaats gaan wij maandag bellen met Vangnet en Advies om met hen te overleggen of zij mogelijkheden zien om Rieny te helpen en wat ze daar voor nodig hebben. Maandag ligt er ook een brief van ons op het bureau van de wethouder met een aantal indringende vragen. Geen schriftelijke vragen in het kader van de gemeentewet, want dan kunnen we weer zes weken gaan zitten wachten op antwoord. Nee, een brief waarin we de wethouder vragen wat er na februari nou precies gebeurd is om de situatie van daklozen in Hilversum in zijn algemeenheid te verbeteren, maar ook met de vraag wat er nou in het geval van Rieny v.d Valk wel en niet is gebeurd. 

 De brief aan de wethouder

U bent hier