h

Geld voor armoedebestrijding?

31 augustus 2007

Geld voor armoedebestrijding?

Begin juni is er een akkoord gesloten tussen de Vereniging Nederlandse Gemeenten en het Rijk om zo invulling te geven aan de plannen van dit nieuwe kabinet. “Samen aan de slag” heet het akkoord en er staan veel plannen en afspraken in.

In dit kader is er ook gesproken over geld van het Rijk naar de gemeenten. “80 miljoen voor armoedebestrijding” kopten de kranten toen. “Dit nieuwe kabinet laat haar sociale gezicht zien”. Als wethouder Sociale Zaken en Financiën wilde ik natuurlijk weten wanneer dit geld komt. Dan kunnen we in Hilversum ook extra verbeteringen doen aan de bijzondere bijstand en de schuldhulpverlening. In de stukken zag ik dat de gemeenten pas in 2011 80 miljoen extra krijgen. In de jaren daarvoor staan lagere bedragen; het bouwt langzaam op. Bij 2008 staat een 5. (De nota’s van het Rijk gaat in miljoenen, dus die 5 betekent 5 miljoen.) Dat is schamel! 5 miljoen voor honderdduizenden huishoudens in Nederland die grote moeite hebben met rondkomen op dit moment. Als je het goed bekijkt, was een vijfje het laagste wat ze neer konden zetten… 

Voor Hilversum betekent dit dat we in 2008 zo’n 25.000 euro krijgen om het armoedebeleid te versterken. Bij de behandeling van de zomernota hebben we afgesproken met de raad dat we in 2008 100.000 euro extra uit moeten trekken om alleen al de extra vraag naar schuldhulpverlening op te vangen. 
Dit is dweilen met de kraan open! 

Door zo weinig geld uit te trekken voor armoedebestrijding laat dit kabinet grote groepen mensen in de kou staan! Ik wacht op Prinsjesdag. Misschien heeft men nog wat in petto. 

Karin Walters, wethouder

U bent hier