Stadskantoor kan gebouwd worden
Stadskantoor kan gebouwd worden
Donderdag 27 juni heeft de Raad van State uitspraak gedaan inzake het hoger beroep van omwonenden tegen de plannen voor een nieuw Stadskantoor. De gemeente heeft gekozen voor een nieuw Stadskantoor om de organisatie efficiënter te huisvesten en om één publieksbalie mogelijk te maken voor alle gemeentezaken. De Raad van State heeft de gemeente op alle ingediende punten in het gelijk gesteld. Daarmee zijn er geen juridische belemmeringen meer, en kan het Stadskantoor nu gebouwd gaan worden.
Voor de omwonenden is deze uitspraak zwaar. Zij wilden graag een andere buitenkant; geen glas. Daar heb ik vorig jaar met ze over gepraat. Behalve de glazen buitenkant, Behalve de glazen buitenkant, vonden ze ook de gekozen nieuwe plek voor de ingang niet prettig. De ingang alsnog anders plaatsen, zou betekenen dat alle bouwtekeningen opnieuw gemaakt moesten worden, net als een deel van de berekeningen door de aannemer. Dat zou een grote impact op het plan hebben. Bovendien was het onduidelijk of er op korte termijn een nieuw ontwerp zou kunnen komen waar wel iedereen zich in zou kunnen vinden. Uiteindelijk zijn we er niet samen uitgekomen. De omwonenden stapten meerdere keren naar de rechter. Er volgde een periode van juridische procedures. Daar is nu een eind aan gekomen. De rechter heeft vastgesteld dat de gemeente haar Welstandsnota goed heeft toegepast en dat de bouwvergunning terecht is afgegeven. Het ontwerp mag dus, maar het is jammer dat de omwonenden nu een stadskantoor in hun buurt krijgen, dat ze niet vinden passen.
Als wethouder heb ik in de loop van de tijd een steeds sterker vertrouwen gekregen in het gekozen ontwerp. Bij de voorbereiding van dit laatste hoger beroep hebben we onze onderbouwingen nogmaals uitgebreid op papier gezet. Er wordt soms gedaan of de gemeente voor de makkelijkste oplossing heeft gekozen, zonder vakkennis en grondige afwegingen. Dat is hier niet aan de orde. We hebben zeer bewust gekozen voor een gebouw dat niet lijkt op het raadhuis, want dat zou historisch een beetje nep zijn. Het Stadskantoor moest ook een andere stijl krijgen dan de omliggende villa’s, aangezien het huidige kantoor niet bij die afmetingen kan aansluiten, dus dat zou niet lukken. We kozen daarom juist voor een kantoor dat laat zien dat het in deze tijd gebouwd is. Er is gekozen voor een rustige opzet van het gebouw met een vlakke gevel van glas. Enkele lelijke aanbouwen op het raadhuiseiland worden gesloopt. Er worden extra bomen geplant. Kortom: het wordt een functioneel stadskantoor met een bescheiden uitstraling in een groene omgeving.
Voor de ambtenaren is het belangrijk dat er nu duidelijkheid is. Ja, er komt een eind aan de tijdelijke huisvestingssituaties. Ja, het nieuwe stadskantoor gaat gebouwd worden. Ik heb gemerkt dat veel ambtenaren er last van hebben, dat ze verder van elkaar werken. Men moet ook telkens voor van alles tussenoplossingen verzinnen, omdat men in een tijdelijke situatie zit. Ik ben blij dat ik hen kan meedelen dat er nu zekerheid is over de definitieve huisvesting.
Voor de inwoners van Hilversum is het goed dat het Stadskantoor er komt. Afdelingen kunnen beter samenwerken vanuit één locatie, wat de dienstverlening aan de burger ten goede komt. En misschien wel het belangrijkste: er is straks één plek waar iedereen voor alle gemeentezaken naar toe kan.
Karin Walters, wethouder