h

De macht aan het volk...(1)

31 juli 2007

De macht aan het volk...(1)

Eén van de punten uit het verkiezingsprogramma van de SP Hilversum gaat over 'open democratie'. Wij vinden dat de Hilversummers makkelijker een grotere rol moeten kunnen krijgen in allerlei besluitvormingsprocessen. We hebben er op deze site zo af en toe al eens iets over geschreven, maar daar is het wel een beetje bij gebleven. Grote veranderingen hebben er in de Hilversumse bestuurscultuur niet echt plaatsgevonden sinds de SP in het college zit. Toch is de behoefte groot. In de raadszaal worden we steeds vaker geconfronteerd met groepen bewoners die iets van het gemeentebestuur willen. Of, nog veel vaker, die iets NIET willen. Bewoners hebben daar de formele inspraakmogelijkheden voor. Dat betekent dat ze hun standpunt op kunnen schrijven en naar de gemeente sturen. Lang niet iedereen kan dat. Je kunt ook mondeling laten weten wat je van plannen vindt. Je mag dan in een commissievergadering vijf minuten tegen de raadsleden aanpraten. Die mogen nog een paar slimme vragen stellen en daarna moet je als inwoner je mond houden en mag je luisteren naar de discussie die de raadsleden voeren. Je er mee bemoeien mag niet. Dat levert natuurlijk veel frustraties op.

De SP denkt dat dat beter kan. Wij zijn voor een model waar de inwoners van Hilversum vaker, beter en eerder de mogelijkheid krijgen om te zeggen wat ze ergens van vinden. Ook sommige andere partijen vinden dat het anders moet. Daarom ook wordt er van alles bedacht. Bij het IBP en bij woningbouwprojecten wordt tegenwoordig vaak gewerkt met zogenaamde informatieavonden en inloopspreekuren . Dat zijn momenten waarop de raad of het college al voor de formele inspraak met inwoners in contact probeert te komen om te praten over nog jonge ideeën. Waarvan nog niet vaststaat hoe het verder gaat. Dat lijkt een goed idee, maar in de praktijk geeft het een enorme verwarring. Moet de wethouder op die informatieavonden aanwezig zijn of alleen de ambtenaren? Moeten ook raadsleden er zijn, of juist niet? Wat gebeurt er eigenlijk met de afspraken die op zo'n avond worden gemaakt? Wij hebben het als SP meegemaakt dat we op een informatieavond waren waar inwoners opmerkten dat ze erg teleurgesteld waren dat er geen vertegenwoordigers van andere politieke partijen waren om vervolgens de week daarop er door een wethouder op gewezen te worden dat het toch niet de bedoeling was dat wij steeds op die informatieavonden kwamen. Een en al onduidelijkheid die zeker niet bijdraagt aan een beter contact tussen de politiek en de rest van de Hilversummers. 

De SP denkt dat het anders kan en moet. Maar dan ook echt anders. Het moet mogelijk zijn om een slimmere manier van besluitvorming te bedenken de meer aansluit bij de wensen en mogelijkheden van de inwoners van Hilversum. Binnen de gemeenteraad van Hilversum wordt ook veel over dit onderwerp gesproken, met name in het presidium (het overleg tussen de fractievoorzitters) komt het regelmatig aan de orde. Daar blijkt het een lastig onderwerp er is nogal wat verschil van mening over de vraag of het wel anders moet en zeker over de vraag hoe het dan moet is weinig eensgezindheid te bespeuren. Met name de grotere partijen zijn erg terughoudend. Dat levert soms gekke dingen op. Zo is er 5000 euro uitgegeven voor de inhuur van een bureau om ons te adviseren over dit onderwerp. Na een paar vergaderingen van de fractievoorzitters in aanwezigheid van een mevrouw van het ingehuurde bureau is het enige waar we het eens over zijn geworden dat we een half uur later beginnen met vergaderen (acht uur in plaats van half acht) en zelfs daar wordt nog steeds over gemopperd. Maar goed, in het voorjaar is er toch een kleine doorbraak geweest. Een drietal fractievoorzitters (LH,CU en SP) 'mochten' met veel pijn en moeite van het presidium aan de gang om te kijken of we de vergaderingen van raad en commissie effectiever kunnen maken. Dit groepje was het er al heel snel over eens dat het probleem niet was om een betere manier van vergaderen te bedenken. Er zijn tenslotte veel gemeenten die het al anders doen, met name gericht op meer betrokkenheid van burgers in het besluitvormingsproces. Almere, Amersfoort, etc. zijn daar voorbeelden van. De drie fractievoorzitters zijn nu een strategie aan het uitwerken om te proberen de andere partijen over de streep te krijgen om het echt anders te doen. Want dat wordt de grootste opgaaf, de raad overtuigen van het feit dat het echt anders moet en kan. 

Waarom nou zo'n lang stuk over 'bestuurlijke vernieuwing' op de SP site? Hebben we niks beters te doen? Nee, eigenlijk niet. Wij denken namelijk dat dit een voor Hilversum uiterst belangrijk onderwerp is. Er wordt de laatste maanden binnen en buiten de raad veel gesproken over het meer betrekken van burgers bij plannen die de gemeente maakt. Dat gaat dan veelal over wonen en verkeer. En er wordt ook veel geprobeerd. Ik noemde de informatieavonden al en ook de plannen die wethouder Hammer nu aan het uitwerken is rond ruimtelijke projecten zijn op zich een stap in de goede richting. Maar als het gaat om een echt ander model waarbij de inwoners van Hilversum echt invloed kunnen hebben vanaf het eerste moment dat een idee ontstaat, dan geven de meeste partijen niet thuis, ondanks hun soms mooie woorden in de raad en het openbaar worden alle veranderingen in het presidium al tegengehouden. Die angsthazerij, en dat soms ronduit opportunistische gedrag, daar moeten we snel vanaf. 

Volgende week volgt deel twee van dit stuk, dan gaan we in op hoe wij denken dat het anders kan.

U bent hier