h

Schoolzwemmen?

11 mei 2007

Schoolzwemmen?

 In de raadsvergadering van afgelopen woensdag werd onder andere een voorstel voor de verbouwing van het zwembad besproken. Al EERDER hebben we hier geschreven dat de SP vindt dat dat niet mag betekenen dat de toegansprjs omhoog gaat. Ook denken wij dat schoolzwemmen een nieuwe kans kan krijgen.

Wij vinden schoolzwemmen een belangrijke activiteit. Oo de eerste plaats natuurlijk vanwege de veiligheid. Water is in ons land overal. Hoe jonger kinderen leren om te zwemmen, hoe beter. 
Zwemmen is ook nog eens gezond. Je gebruikt veel spieren, zonder dat je gewrichten te veel belast. Een prima manier van bewegen dus.
Tot slot is het ook nog eens een sociale aktiviteit, want schoolzwemmen dat doe je nooit alleen.

Vroeger, was schoolzwemmen de gewoonste zaak van de wereld. Sinds een paar jaar zijn de landelijke subsidies afgeschaft. Tientallen gemeenten hebben toen zelf maatregelen genomen om schoolzwemmen toch door te laten gaan. Om er een paar te noemen: Nijmegen, Oss, Heemskerk, Haarlem maar ook bij ons om de hoek in Bussum staat schoolzwemmen op het programma. Sommige gemeenten gaan zelfs zover dat leerlingen die bij het beeindigen van het schoolzwemmen nog geen diploma hebben, een gratis zwempas krijgen om die lessen na school voort te zetten. 

Uiteindelijk heeft wethouder Rensen in de raad toegezegd dat hij gaat kijken of het weer invoeren van schoolzwemmen mogelijk is hij zal de raad daar over een maand of drie over informeren. Het koste veel moeite om de wethouder zo ver te krijgen. Wij moesten zelfs een beetje dreigen dat als hij 2,5 miljoen wilde om het zwembad op te knappen, wij iets terug wilden voor de kinderen van Hilversum. Steun van andere fracties was er nauwelijks, met uitzondering van de PvdA die het ook wel een goed idee leek te vinden. GroenLinks en het CDA zagen echter allerlei problemen met verzekeringen, kosten voor vervoer, ze vroegen zich af of scholen het wel zouden willen, en meer van dat soort bezwaren.
Uit onze eerste contacten met scholen over dit onderwerp blijkt dat ze het, onder voorwaarden, overigens best willen. Nog belangrijker is echter wat ouders en kinderen vinden. Want daar is dat zwemmen tenslotte voor bedoeld. Voor al die andere praktische bezwaren zijn natuurlijk gewoon oplossingen te vinden. Als ze het in Bussum kunnen, dan kunnen wij het toch ook? 

We zullen de uitkomsten van het onderzoek afwachten maar wat ons betreft laten we ons geen knollen voor citroenen verkopen. Het moet een fatsoenlijk onderzoek zijn op basis waarvan we knelpunten kunnen wegnemen en schoolzwemmen weer kunnen invoeren. Natuurlijk, alles kost geld, we zullen moeten kijken of en hoe we het kunnen betalen, maar dat is een ander argument als het te ingewikkeld vinden. De kinderen van Hilversum mogen van ons verwachten dat wij die ingewikkeldheden voor ze oplossen.

Voorlopig zijn en blijven we natuurlijk zeer geinteresseerd en wat u, de ouders van kinderen, van dat schoolzwemmen denkt. Laat het ons weten!

U bent hier