h

Old boys network

30 mei 2007

Old boys network

Zenuwachtig was ik wel. Daar zat ik dan. In een zaal met zo'n honderd mannen, en een paar vrouwen. Allemaal burgemeesters, wethouders en vertegenwoordigers van de staat. Ik was met de trein naar Den Haag gekomen. "Nee hoor, ik hoef geen uitrijkaart", zei ik tegen de nette dame achter de balie in het sjieke Crowne Plaza Promenade Hotel. Mijn koffie met petit-fourtje had ik op. Het was tijd voor de officiele vergadering.
Ik was vlak naast de microfoon gaan zitten. Het is niet gepast voor een man om vlak naast een vrouw te gaan zitten, die hij niet kent, dus was er een ring van lege stoelen om mij heen.

verhoging van 6 tot 20 procent
Eindelijk was 'mijn' agendapunt aan de beurt: de salarisaanpassing van de commissarissen van de Bank der Nederlandse Gemeenten. Voormalig minister van Financien Onno Ruding, tegenwoordig voorzitter van de Raad van Commissarissen, kondigde het met zijn welbespraakte mooie stem aan: "Welke aandeelhouder wenst hierover het woord te voeren?". Ik stond op bij de microfoon en zei: "Goedemiddag, ik ben Karin Walters, wethouder Hilversum. Wij hebben het voorstel gelezen. Ik heb het even omgerekend. Het voorstel is om de vergoeding voor een commissariaat te verhogen met zo'n 6 procent en voor enkele werkgroepen wel met zo'n 6 tot 20%. Er staat ook bij dat de Raad van Bestuur nog nader overleg wenst met de commissarissen over wat nu een marktcomforme vergoeding is. Toch stelt men voor om de vergoedingen ALVAST te verhogen. Daar is de gemeente Hilversum niet voor. Maar kunt u me misschien vertellen waar deze stijgingen van 6 tot 20% op gebaseerd zijn?" 

marktconform = hoger
Toen begon de heer Ruding uit te leggen dat de enige overweging was, dat hen dit wel redelijk leek. De vergoedingen waren al een paar jaar niet verhoogd. Einde redenering. Dat noopte de vertegenwoordiger van het Ministerie van Financien, de grootste aandeelhouder met 50%, om op te merken dat het niet de bedoeling was dat de vergoedingen jaarlijks geindexeerd werden. Het is geen baan. Hij vroeg zich af wat nu marktconform eigenlijk betekende. Dan zou men zeker HAY-consulting erbij halen, en "we weten allemaal dat 'marktconform' dan altijd 'hoger' betekent." Ik vulde aan dat dat vaak leidt tot een opwaartse spiraal. "De gemeente Hilversum zal het voorliggende voorstel niet volgen!"

aangenomen
Iemand sprak in: "Laten we nu niet overdrijven. Ik loop ook rond bij andere bedrijven zoals de Nuon en deze vergoedingen zijn echt aan de lage kant. Laten we nu een eerste verhoging doen, anders wordt de sprong zo groot als we het echt marktconform vaststellen." Hij zag niet eens hoe bizar zijn opmerking was. Meerdere mensen schoven op hun stoel uit gene. 
Maar toch.
Het voorstel werd aangenomen met alleen de stem van de gemeente Hilversum tegen. En iedereen keek naar mij... 

zes vergaderingen, 22.000 euro
Een commissaris van de BNG krijgt nu zo'n 22.000 euro per jaar. Daarvoor moet hij en soms zij 6 keer naar een vergadering en de stukken voorbereiden. En natuurlijk belangrijke contacten aanhalen voor de bank, want vanwege die contacten zijn er 9 commissarissen, legde meneer Ruding nog uit. Voor elke werkgroep waar hij aan deelneemt ontvang ie nog eens 5.000 euro. En later wordt dit nog marktconform gemaakt. 

de burgemeester van [piep]
Ik was beland in het Old Boys Network. Nu pas kon ik het koffiegesprek, dat ik gehoord had goed plaatsen. "Ja hoor, het gaat prima met mij. Ik ben nu burgemeester van..... Ik heb gezegd dat ik dat in 4 dagen wil doen en dat lukt me tot nu toe goed. Daarnaast heb ik nog wat commissarisposten, dus ik draai lekker." Dus dezelfde mensen die commissaris zijn op verschillende plekken, zijn aandeelhouder op andere plekken en beslissen over de vergoedingen van hun vrienden waarmee ze koffie drinken. 

buitenbeentje
Vlak voor het volgende agendapunt pakte ik mijn spullen en liep voor iedereen langs de zaal uit. Geroezemoes was mijn deel. Zouden ze dit zeggen?: "ja, hier even oproer stoken en dan meteen weer weglopen, he." 
Maar ik had inderdaad iets belangrijkers te doen: ik ging naar Amsterdam, waar voor de gemeente Hilversum de Planet, People, Profit prijs in ontvangst mocht nemen voor onze prestaties op het gebied van Duurzaam Inkopen.
Toch fijn, om het buitenbeentje te zijn!! 

Karin Walters, wethouder

U bent hier