h

Wethouder: "Ziekenhuis is niet meer rendabel"

14 april 2007

Wethouder: "Ziekenhuis is niet meer rendabel"

Vorige week liet ziekenhuis TerGooi weten dat het ziekenhuisdeel en de eerste hulp in Hilversum dicht gaan, ze verhuizen naar Blaricum. In Hilversum blijft dan alleen nog de polikliniek.
Die hele operatie wordt ons nog verkocht als een mazzeltje ook. Want, zo is de redenering, poliklinische behandelingen zijn een groeimarkt, ziekenhuisopnames zijn dat niet. We mogen dus blij zijn dat dat naar Blaricum gaat. Zodra de woorden ziekenhuis en groeimarkt in één zin worden gebruikt, word ik een beetje zenuwachtig. Dat draait meestal uit op een economische benadering van de zorg. En daar is nog nooit iemand beter van geworden. De zorg is geen markt, het gaat toch zeker niet om de vraag of het economisch rendabel is om mensen beter te maken?

Twee essentiële pijlers van de zorg verdwijnen uit een plaats met ruim 80.000 inwoners. Geen Ziekenhuis meer. Geen eerste hulp meer. Een huisartsenpost was er sowieso al niet. En wie worden de dupe? De gewone Hilversummers. Ouderen die geen auto kunnen rijden zitten straks een uur in de bus om bij iemand op bezoek te gaan. Naar de eerste hulp ben je vanuit Hilversum zelfs met de auto al snel twintig minuten onderweg. 

Een gemeentebestuur kan de keuze van een ziekenhuis om taken elders onder te brengen helaas niet tegenhouden. Maar dat TerGooi een keuze ging maken, dat was al wel een tijdje duidelijk. Wij vroegen ons daarom af of de betreffende wethouder het afgelopen half jaar met Tergooi gesproken had, waar die gesprekken over gingen, of de wethouder zich het vuur uit de sloffen had gelopen om het ziekenhuis voor Hilversum te behouden.
Afgelopen woensdag was er gemeenteraad, een goed moment om dat dan maar eens te vragen aan wethouder Meuwissen. De wethouder legde omstandig uit dat het niet anders kon, dat we blij moesten zijn dat er in ieder geval nog een ziekenhuis in Blaricum bleef. Het kon niet anders, anders was het niet meer rendabel. Hij had enorm z'n best gedaan om een ziekenhuis in het Gooi te houden en was blij dat dat was gelukt.
De SP heeft natuurlijk respect voor de inspanningen van de wethouder voor het Gooi, maar is zijn eerste prioriteit niet gewoon Hilversum? En gebruikte de wethouder echt het woord rendabel als het gaat om bijvoorbeeld eerste hulp? Wij zijn teleurgesteld. Natuurlijk, de wethouder kan het niet tegenhouden, maar als hij gewoon duidelijk had gemaakt dat ook hij het een enorm verlies vindt voor Hilversum, dat hij z'n uiterste best had gedaan, dan had hij duidelijk gemaakt dat hij zich niet voor het karretje van de marktdenkers laat spannen. Dan had hij glashelder gemaakt dat hij kiest voor zorg voor Hilversummers. Nu weet ik niet wat ik er van moet denken. Wat ik wel weet is dat we Ziekenhuis Hilversum straks gewoon kwijt zijn. En dat kan nooit in het belang van de Hilversummers zijn. 

Bovenstaande tekst is eveneens gepubliceerd in dagblad de Gooi en Eemlander van 14 april 2007

U bent hier