h

Thuiszorg is geen schoonmaakklusje

3 april 2007

Thuiszorg is geen schoonmaakklusje

Afgelopen week werd bekend dat de Thuiszorg Gooi en Vechtstreek (TGV) wil gaan samenwerken met ISS Hospital Services. De naam zegt het al, TGV verzorgt de thuiszorg in Hilversum en omgeving. Juist rond die thuiszorg heeft de SP, maar ook wethouder Hammer, het afgelopen jaar veel gedaan om er voor te zorgen dat met de invoering van de WMO begin dit jaar, geen problemen zouden ontstaan. Niet voor de mensen die thuiszorg krijgen, maar ook niet voor de medewerkers van de thuiszorg instellingen. In Hilversum gaat het dan ook redelijk goed als je het afzet tegen de verhalen uit de rest van het land. Door de samenwerking van TGV met ISS kan dat wel eens anders worden. De SP maakt zich daar ongerust over en heeft de wethouder dan ook een aantal schriftelijke vragen gesteld.

ISS is eigenlijk niks anders dan een schoonmaakbedrijf, dat is heel wat anders dan een thuiszorg instelling. Er werken dan ook andere mensen, met andere opleidingen. Thuiszorgers zijn opgeleid om om te kunnen gaan met mensen met allerlei sociale en medische problemen, schoonmakers zijn dat natuurlijk niet. Dat is precies de reden waarom we in Hilversum afspraken hebben gemaakt dat er in het kader van de WMO geen schoonmaakbedrijven worden ingezet bij de huishoudelijke verzorging in het kader van de WMO. Het verlenen van thuiszorg is echt iets anders dan even een schoonmaakklusje.

In Hilversum laat de gemeente de thuiszorg uitvoeren door TGV. Dat is een club die prima aan alle voorwaarden van de gemeente kan voldoen, waaronder dus de eis dat thuiszorg niet door een schoonmaakbedrijf wordt uitgevoerd. En nu gaat TGV samen werken met een schoonmaakbedrijf. ISS zegt daarover dat ze veel ”samenwerkt met thuiszorginstellingen waarbij ISS medewerkers bij haar cliënten worden gepositioneerd”. Met andere woorden, schoonmakers die worden ingezet in de thuiszorg dus. TGV wil graag samenwerken omdat de thuiszorg dan goedkoper wordt. Hoe dat kan, wordt keurig uitgelegd door een manager van ISS, die zegt “Ten eerste is onze CAO voordeliger dan de zorg-CAO, dat scheelt vaak wel 3,50 euro per uur. Verder reken wij geen koffiepauze en is korter werken bij ons ook veel minder doorgevoerd. We werken ook meer met flexibele contracten zodat we makkelijker met personeel kunnen schuiven”. Ook maar weer even in gewoon Nederlands, ISS betaald z’n personeel gewoon een stuk minder, korter werken kan niet en als ze even een weekje niks te doen hebben schoppen ze het personeel er gewoon uit.

Wat ons betreft moet de wethouder direct contact opnemen met TGV. Hij zal de Thuiszorg duidelijk moeten maken dat wij in Hilversum geen schoonmaakpersoneel in de thuiszorg willen en dat er al helemaal geen sprake kan zijn van een verslechtering van de arbeidsvoorwaarden van het personeel dat uiteindelijk in opdracht van de gemeente Hilversum werkt.

U bent hier