h

Thuiszorg en SP in de clinch of twee handen op een buik?

10 april 2007

Thuiszorg en SP in de clinch of twee handen op een buik?

Boze reacties van directeur Don Coene van Thuiszorg Gooi en Vechtstreek (TGV) deze week naar aanleiding van onze vragen aan wethouder Hammer. Die vragen gaan over de plannen van TGV om te gaan samenwerken met schoonmaakbedrijf ISS. Volgens meneer Coene maken we drukte om niks, sterker nog, we zijn onbehoorlijk en hebben geen idee waar het over gaat. Tja. Wij hebben het toch echt niet verzonnen. TGV wil goedkoper gaan werken. In een interview zegt een directeur van de toekomstige partner van TGV dat ze zo goedkoop kunnen werken omdat ze het personeel minder betalen. Dan maken wij ons dus zorgen, of meneer Coene daar nou boos om wordt of niet.

Zorgen over de kwaliteit van de zorg. Want, blijven dezelfde mensen de zorg verlenen? Of worden dat schoonmakers in plaats van zorgverleners? Niks mis mee hoor, een goede schoonmaker is van groot belang, maar die heeft wel een andere opleiding gehad dan een zorgverlener.
Zorgen ook over het personeel van TGV. Als het wel dezelfde mensen blijven, maar die gaan over naar ISS, krijgen ze dan nog wel hetzelfde betaald? En hoe zit het met de rest van hun arbeidsvoorwaarden? Moeten zij de rekening betalen van de bezuinigingen in de zorg?
Kortom: allerlei vragen, en enkele daarvan hebben we aan wethouder Hammer gesteld, die uiteindelijk verantwoordelijk is voor de uitvoering van de WMO. 

Gek eigenlijk, die boosheid van meneer Coene. Want op één onderdeel heeft hij een goed punt. Hij zegt dat hij wordt 'uitgedaagd' om steeds goedkoper te werken. Dat klopt, en dat komt weer omdat er steeds minder geld uit Den Haag komt om dit soort zaken goed te regelen. De SP heeft het altijd al geroepen, de WMO is niks anders dan een bezuinigingsmaatregel. Wij vinden dat we niet moeten bezuinigen op zorg aan de minst draagkrachtige. Wij gaan er zonder meer van uit dat ook de TGV z'n best doet om de thuiszorg zo goed mogelijk uit te voeren met de middelen die de politiek er voor over heeft. Eigenlijk zouden we samen moeten optrekken om er voor te zorgen dat de overheid meer middelen beschikbaar stelt voor de WMO. Meneer Coene kiest echter voor de aanval op de SP en wekt daarmee de schijn liever voor de goedkoopste oplossing te kiezen in plaats van de beste en dat is jammer, want zo slecht lijkt die TGV het helemaal niet te doen.

U bent hier