h

Economische visie te beperkt

29 april 2007

Economische visie te beperkt

In welke bedrijfssectoren willen we als Hilversum graag sterk zijn? Hoe kunnen de sterke kanten van ons dorp zo goed mogelijk benut worden ten bate van alle Hilversummers? En wat moet de gemeente daar dan voor doen? Om dat soort vragen in de toekomst goed te kunnen beantwoorden heeft het College van B&W de Economische visie 2007-2020 opgesteld. De drie speerpunten van de Hilversumse economie worden wat het College betreft Media, Zorg en Toerisme. Vooral het speerpunt zorg gaf voor de SP aanleiding tot discussie. Het is immers nog maar een paar weken geleden dat duidelijk werd dat zowel de eerste hulppost als de langdurige ziekenhuiszorg uit Hilversum zullen verdwijnen. Marktwerking, de fusie tussen twee ziekenhuizen, leidt dus tot verschraling van de zorg voor alle Hilversummers. Een pijnlijke ontwikkeling, waar de SP zeer ontevreden over is. En nu kondigde het College aan in te gaan zetten op zorg als economisch speerpunt.

Het is voor ons niet te begrijpen dat inmiddels de wethouder Ruimtelijke Ordening zich met het ziekenhuis heeft beziggehouden, dat de wethouder Economie nu plannen ontvouwt voor een zorghotel naast het ziekenhuis, of beter: de polikliniek, maar dat we van de wethouder Welzijn nog niets hebben gehoord! Wat de SP betreft moet het hele college ervoor zorgen dat zorg in Hilversum op alle beleidsterreinen een speerpunt is. 

Natuurlijk: het ziekenhuis komt niet terug door tegen de economische visie te stemmen. En er staan ook heel veel goede dingen in de visie, waar Hilversum de komende jaren beter van zal worden. En natuurlijk verdienen duizenden mensen hun brood met een baan in de zorg. Maar deze economische visie geeft ons op dit moment niet de garantie dat alle Hilversummers zullen meeprofiteren van de vernieuwende zorg die we willen aantrekken. 

Wat de SP betreft maakt het hele College (dus inclusief de wethouder Welzijn) ons klip en klaar duidelijk dat het economisch speerpunt Zorg in Hilversum voor iedereen een verbetering zal betekenen. Dus niet alleen zorghotels voor de rijken en technologische vernieuwingen niet alleen in dure zorgwoningen. Om kort te gaan: geen tweedeling in de zorg als gevolg van onze economische wensen! 

Ook de PvdA was het met ons eens: Zorg is meer dan economie, en dat dient het College ook uit te stralen. Hoewel die zorg voor de zorg voor de rest van de commissie helemaal geen onderwerp van belang leek, was de wethouder het gelukkig wel met de linkse partijen eens. Hij beloofde er in het raadsvoorstel op terug te komen. Wij hebben in de commissie niet voor de economische visie gestemd, maar een voorbehoudt gemaakt. Wij willen eerst graag zien wat er dan precies in dat raadsvoorstel komt te staan. We vonden het moedig en veelbelovend dat de PvdA dat ook deed. Het voorstel is immers afkomstig van hun eigen wethouder. 
In de gemeenteraad van begin mei zal meer duidelijkheid komen over de weg die dit college kiest.

U bent hier