h

Daklozen

21 februari 2007

Daklozen

De SP fractie heeft in de commissie welzijn van 14 februari vragen gesteld aan de wethouder over mogelijke oplossingen voor het bieden van hulp aan “zorgmijders”. De aanleiding daarvoor was een stuk in de Gooi en Eemlander van vorige week over een meneer v/d Valk die in een bunker bij vliegveld Hilversum “woont”. De SP was onaangenaam verrast door de reacties die het stuk op de site van de krant uitlokte. Veel mensen vonden het die man z’n eigen schuld, moest ie maar niet drinken. Het zou zonde zijn om geld uit te geven aan dit soort types. En meer van dat soort reacties. De enige positieve uitzondering was een reactie van wethouder Hammer, die liet weten dat het probleem wat hem betreft de hoogste prioriteit had.

Met die reactie was de SP erg blij. Wij kunnen ons namelijk niet voorstellen dat we als maatschappij deze mensen zo gemakkelijk afschrijven. Eigen schuld, je wilt toch niet geholpen worden. Je zoekt het maar uit. Mensen met een verslavingsprobleem willen vaak geen hulp, dat klopt. Maar is dat nou juist niet deel van hun probleem? Hebben we niet de plicht om er voor te zorgen dat die mensen toch geholpen worden?, desnoods tegen hun wil? Dat kan dus niet in Nederland. Als mensen niet willen, dan worden ze niet geholpen. Vervolgens willen wij als “nette burgers” met een dak boven ons hoofd die zwervers natuurlijk niet op straat tegenkomen. Dus wat doen we? We laten ze door de politie oppakken. Die weet vervolgens ook niet wat ze er mee aan moeten en laat ze weer vrij. Zo ontstaat er een onderklasse in onze maatschappij die de helft van de tijd rondzwerft en de andere helft van de tijd vastzit vanwege drinken op straat of soortgelijke overtredingen. De SP vindt dat we in Nederland onze verantwoordelijkheid moeten nemen en kiezen voor een systeem waar het in het uiterste geval mogelijk is om mensen tegen hun wil te behandelen. Een mooie klus voor Balkenende vier lijkt ons. 

Maar wat heeft wethouder Hammer daar nou mee te maken? Kan hij het dan oplossen? Nee, dat denken we niet. Maar hij kan wel iets doen. In veel gemeenten zijn bijvoorbeeld goede ervaringen opgedaan met zogenaamde “containerwoningen”. Aan de rand van de gemeente worden dan een paar lastig te slopen container geplaatst die min of meer als woning worden ingericht. Vaak door de gemeente in samenwerking met een woningcorporatie. Die laatste zorgt dan ook nog eens voor begeleiding bij het wonen. Dat model lijkt veel zwervers van de straat te houden. Weg overlast, en die mensen hebben een dak boven hun hoofd. De wethouder wil ook in Hilversum kijken of en welke mogelijkheden er zijn om het probleem op te lossen. Hij gaat dat doen in het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. De exacte invulling wordt in december 2007 in de raad behandeld en de uitvoering begint dan ergens in 2008. En dat begrepen we dus niet. De wethouder zegt dat het de hoogste prioriteit heeft, maar komt pas eind van het jaar met plannen? Dat leek ons en slechte grap. Vandaar onze vragen in de commissie Welzijn. 

De wethouder liet ons daar weten dat onze opmerkingen hem in het verkeerde keelgat waren geschoten. Hij deed echt z’n best. Belangrijker was dat hij ook liet weten dat hij in de tussenliggende periode, met name voor de winter, wel degelijk werkt aan min of meer tijdelijke oplossingen. Dat laatste vonden we goed om te horen. De SP fractie zal aan het eind van de zomer van 2007 de wethouder nog eens vragen welke tijdelijke oplossingen er gevonden zijn.

U bent hier