h

Een buurthuis hoort in de buurt

26 januari 2007

Een buurthuis hoort in de buurt

In de commissie welzijn van vorige week is gesproken over een onderzoek naar de maatschappelijke voorzieningen op de Larenseweg. Wat bedoeld werd was een onderzoek naar de behoefte aan buurthuizen in de wijk over het spoor. Volgens het onderzoek zijn er meer nodig. Het college stelde echter voor om van de drie die er nu zijn, er één te maken, en die kan dan nog wel wat kleiner ook. De SP was voorlopig de enige partij die dat toch wel een rare conclusie vond.

Uit het onderzoek bleek dat de behoefte in de wijk over het spoor voor voorzieningen als bijvoorbeeld buurthuis de Geus steeds groter wordt. De verwachting is verder dat de behoefte de komende jaren zal stijgen. Het plan is nu om de Geus en twee kleinere centra in de buurt te sluiten en een nieuw centrum te maken in de oude Campinafabriek. Dat nieuwe centrum wordt dan wel kleiner dan de Geus nu is. De SP fractie vindt dat geen goed plan. Als de behoefte groter wordt, moet je zorgen voor meer ruimte, en niet voor minder. Slechts één centrum voor deze hele wijk vinden wij echt veel te weinig. Niet alleen vanwege de beschikbare ruimte, maar ook vanuit de gedachte dat een buurthuis in de buurt hoort te zijn. Als je er straks eerst met de bus naar toe moet, dan is het toch geen buurthuis meer? De gedachte achter het plan dat nu op tafel ligt, lijkt voornamelijk geld te zijn. De Geus is te duur. Naar aanleiding van onze opmerkingen heeft de wethouder gezegd dat hij gaat kijken of een deel van de Geus toch nog een maatschappelijke functie kan krijgen. De SP fractie was overigens de enige die problemen had met het idee van één buurthuis voor de hele wijk, de rest leek het allemaal niet zo veel uit te maken. Daar waren wij nogal verbaasd over. Dit college ging toch kiezen voor wijkgericht werken, voor bestuurlijke inspanning in de richting van welzijn en zorg, voor de sociale infrastructuur? Hoort het sluiten van buurtcentra daarbij? Volgens ons niet!

Al met al ziet het er niet hoopvol uit voor de buurthuizen in de wijk over het spoor. Als alleen de SP zich er voor in gaat zetten, komt het natuurlijk niet goed. Het wordt volgens ons tijd voor de buurt om in actie te komen, nu kan het nog!

U bent hier