h

De...... Meent

13 januari 2007

De...... Meent

De discussie rond de Hilversumse Meent is na een nogal heftig verlopen gesprek tussen de raad van Hilversum en de raad van Bussum in een nieuwe fase beland. Bussum heeft laten weten de Meent graag te willen. Hilversum daarentegen heeft gemeld de Meent niet kwijt te willen. Op zich niets nieuws, maar het is goed dat een en ander nog maar eens duidelijk is uitgesproken.

De SP Hilversum voelt sowieso niets voor gemeentelijke herindeling. Wij geloven in een bestuur dat dicht bij de inwoners staat, raadsleden die je gewoon tegenkomt op de markt. Geen raadsleden die vijf dorpen verderop wonen. Dat maakt de afstand tussen politiek en inwoners alleen maar groter. Dat standpunt zegt echter nog niet zoveel over wat we vinden van de vraag of de Hilversumse Meent bij Hilversum of bij Bussum zou moeten horen.

De Hilversumse Meent is neergezet in een tijd dat ook Bussum het plan had om in de Meent te bouwen. Bussum heeft daar toen vanaf gezien. Hilversum heeft veel geld gestopt in het creeren van een mooie en leefbare wijk voor haar inwoners en doet dat tot de dag van vandaag nog steeds. (Denk aan de plannen voor een nieuwe school, goedkoop busvervoer, etc.) In de Meent wonen z’n 3500 mensen. Als de Hilversumse bevolking met 3500 afneemt, heeft dat flinke gevolgen voor de inkomsten van de gemeente Hilversum. (minder belasting, minder rijksbijdrage, etc). Hilversum heeft nauwelijks de mogelijkheid om elders nog te groeien. Daarmee zou Hilversum bestuurlijk dus zwakker worden in plaats van sterker. Terwijl dat laatste (verbetering van de bestuurskracht) nou juist de bedoeling van de herindeling is die de provincie zo graag wil.
Dat zijn allemaal prima argumenten, maar wel erg bestuurlijk. Met de inwoners van de Meent en de gevolgen van het wel of niet bij Hilversum blijven voor die mensen heeft dat allemaal niet zoveel te maken.

Wij denken dat er voor de inwoners van de Hilversumse Meent ook voordelen zijn om bij Hilversum te horen. Hilversum is de grootste gemeente in deze regio. Ook na de eventuele herindeling zal dat nog wel even zo blijven. Hilversum heeft altijd goed voor de bewoners van de Meent gezorgd, en zal dat ook in de toekomst doen. Hoe dat gaat als ze eventueel bij Bussum gaan horen, dat moeten we nog maar afwachten. Bussum komt naar alle waarschijnlijkheid terecht in een herindeling. Met Naarden, maar misschien ook wel met Weesp en Muiden. Is er dan wel voldoende aandacht en geld voor de Meent? Komt het gemeentehuis van Bussum straks in Weesp? Is de Meent daar dan beter van geworden?

Wij waren als Hilversum natuurlijk wel benieuwd naar de argumenten van Bussum waaruit zou blijken dat de Meent beter bij Bussum zou kunnen horen. Ondanks herhaalde vragen van onze kant, kwamen de Bussumse raadsleden niet verder dan dat veel inwoners van de Meent nu al in Bussum winkelen en dat Bussum en de Meent een organisch geheel vormen als je op de kaart keek. Ook is de Meent bij Bussum beter vanwege de intermenselijke contacten, aldus de Bussumse raadsleden.

Wij zijn als SP niet erg onder de indruk van de argumenten van Bussum. Het is misschien allemaal wel waar, maar wat doet het er toe? Wat wij belangrijk vinden is dat Meentbewoners de beschikking hebben over goede voorzieningen zoals scholen, een woondienstenzone, een winkelcentrum, een wijkcentrum, etcetera. Hilversum laat al jaren zien dat ze dat in de Meent kunnen waarmaken. Natuurlijk, het kan altijd beter, maar daarover moet je met elkaar in gesprek blijven. Het gras bij de buren lijkt misschien wel groener, maar het zou wel eens kunstgras kunnen zijn.

De SP is al met al niet erg voor het “overdoen” van de Meent aan Bussum.
”Niet erg voor”, dat klinkt nogal voorzichtig. En dat is het ook. Dat komt omdat wij voor alles vinden dat inwoners over dit onderwerp eerst zelf maar eens gevraagd moeten worden wat ze er van vinden. Wij pleiten dan ook voor een enquete of referendum onder ALLE Hilversummers over de vraag wat zij denken over de toekomst van de Meent. Daarbij is goede voorlichting over de voor- en nadelen van groot belang, zodat inwoners zelf goed onderbouwd kunnen beslissen.
Wij zijn over deze gedachte in gesprek met andere partijen en organisaties om te kijken hoe dat het beste valt te organiseren.

U bent hier