h

De onbegrijpelijke VVD

19 september 2006

De onbegrijpelijke VVD

Afgelopen week was er een vergadering van de commissie Welzijn. Daar kwamen onder andere de plannen van het college rond reïntegratie aan de orde. Inhoudelijk kunt u over die plannen hier meer lezen. De SP wethouder kreeg complimenten van de gehele commissie over de manier waarop zij de reïntegratie nu ter hand wil nemen. Er wordt kort gezegd gekozen voor een model waarin de kans op een echte baan voor mensen flink toeneemt. Dit in tegenstelling tot het model dat tot nu toe werd gehanteerd waarin zo laag mogelijke kosten centraal stonden.

Een van de gevolgen van het nieuwe model is dat het college het contract met Euroflex op zo kort mogelijke termijn (een paar dagen) beëindigd. Dat heeft tot gevolg dat mensen die zich vanaf dat moment melden voor bijstand, niet meer naar Euroflex worden gestuurd. Dat is goed nieuws, maar er is wel een probleem. Op dit moment zijn er nog zo’n zeventig mensen die in een “traject” bij Euroflex zitten. Die mensen hebben gewoon een contract met Euroflex voor maximaal een jaar. De commissie maakte zich terecht zorgen over hoe het dan met die mensen zal gaan. Als de gemeente geen zaken meer doet met Euroflex, hoe gaat Euroflex dan om met die mensen die in het slechtste geval nog een jaar bij hen moeten werken. Waarom zou Euroflex nog z’n best doen voor die mensen nu de gemeente er voor heeft gekozen niet met Euroflex verder te willen. De wethouder heeft daarom harde afspraken met Euroflex gemaakt over de begeleiding van die mensen. De gemeente gaat uitvoerig toezien op het nakomen van die afspraken. De wethouder stelde echter dat ze dat eigenlijk nog niet goed genoeg vond, Zij wil ieder risico dat die mensen de dupe worden van een situatie waar ze zelf niet om gevraagd hebben, uitsluiten. Daarom stelde ze voor om nog twee extra maatregelen te nemen. Dat betreft de verdubbeling van de bonus voor Euroflex voor iedere werknemer waar ze een vaste baan voor vinden, en een bonus voor de werknemer zelf als die een andere baan gevonden heeft. Dat kost natuurlijk geld, maar de wethouder liet weten dat de kosten worden betaald uit de rijkssubsidie die Hilversum krijgt voor trajecten die er toe leiden dat mensen in de bijstand weer werk vinden. Geld dat al jaren op de plank ligt omdat in voorgaande jaren de gemeente niet is staat is geweest om voldoende van dit soort trajecten van de grond te krijgen (zie onze aktie "Wethouder zoekt Werk" van begin dit jaar). De gemeente laat met deze extra maatregelen zien dat ze bereid is de verantwoordelijkheid te nemen voor haar inwoners en met name voor een groep die het toch al moeilijk heeft. De bonus is natuurlijk niet bedoeld om Euroflex te belonen, de bedoeling is dat er voor de betrokken mensen zo snel mogelijk een echte baan gevonden wordt. Deze bonusregeling zal daar zeker bij helpen. 

De gehele commissie vond het een goed idee van de wethouder, juist ook omdat we daarmee laten zien dat we de verantwoordelijkheid voor de situatie van de werknemers die achter blijven bij Euroflex serieus nemen. Niet alleen maar afspraken waarvan je maar moet afwachten wat er van terechtkomt, maar ook een financiële prikkel voor de werknemers en voor Euroflex om het probleem zo snel mogelijk op te lossen. En toen gebeurde er iets onbegrijpelijks, De VVD liet weten dat ze het een slecht plan vonden om daar extra geld in te stoppen. Goede afspraken maken vonden ze wel genoeg. Kompleet onbegrip van de hele commissie was het gevolg. Was het niet juist de VVD die de situatie bij Euroflex onder de aandacht had gebracht? Was het niet juist de VVD die vond dat we de bestaande situatie onmiddellijk moesten beëindigen? Was het niet juist de VVD die vond dat er geen sprake meer van kon zijn dat mensen via Euroflex te werk werden gesteld? Nou neemt de wethouder maatregelen maar wil de VVD er geen geld aan uit geven! Wij snappen er echt niks meer van. Afijn, de hele commissie, met uitzondering van de VVD, was voor, dus het plan gaat gewoon door.

U bent hier