h

Gemeentelijke herindeling

9 juli 2006

Gemeentelijke herindeling

De verschillende provincies zijn weer druk met het nadenken over gemeentelijke herindelingen. Ook de provincie Noord-Holland denkt na over de Gooi en Vechtstreek. Dat is op zich gek, omdat de tweede kamer nou juist had besloten dat gemeentelijke herindeling alleen kan als dat 'van onder op' komt. De provincie geeft daar een eigen uitleg aan. Van onder op is voor de province de Gemeente. Dat wil zeggen, het college. De raad speelt maar een kleine rol en met de inwoners wil de provincie al helemaal niet praten.

Afgelopen week was er een afspraak tussen de gedeputeerde van de provincie (Moens) en de fractievoorzitters van de partijen in de Hilversumse gemeenteraad. Er wordt druk nagedacht over allerlei modellen. De aanleiding is en onderzoek naar de zogenaamde 'bestuurskracht' van verschillende gemeenten in de Gooi en Vechtstreek. Daaruit blijkt dat onder anderen Weesp en Muiden het moeilijk hebben. Bussum en Naarden hebben eigen plannen voor samenwerking. Er wordt dus nagedacht over vele modellen. Dat varieert van Naarden en Bussum (wel of niet met de Hilversumse Meent), één grote gemeente Gooistad, etc. Mijn indruk was dat de provincie wel heel erg haar eigen plan trekt en niet zo;n boodschap heeft aan wat de inwoners van gemeenten nou eigenlijk zelf vinden. De provincie ziet als mogelijk ideaal toch echt een gemeente Gooistad, dat hoeft niet in één keer, maar over een jaar of tien, vijftien zou dat er toch van moeten komen. De gedeputeerde vindt het ook onverstandig als Hilversum zich buiten de discussie houdt omdat er om ons heen van alles zel gebeuren (denk aan de fusie tussen Naarden en Bussum). Dat veranderd volgens de gedeputeerde de rol van Hilversum in het Gooi en dan kan je er maar beter bij betrokken zijn. Dat was een argument dat bij zo goed als alle partijen gehoor vond. Blijven meepraten lijkt ze verstandig. 
De SP vindt dat eigenlijk niet. Wij hebben geen behoefte aan een van boven af opgelegde gemeentelijke herindeling en vinden de discussie op dit moment zinloos. Voor wat betret de Hilversumse Meent herhalen wenog maar eens ons standpunt uit het verkiezingsprogramma: Belangrijk is dat de voorzieningen in de Meent op peil worden gebracht. Daar hebben de bewoners meer aan dan aan een discussie of ze nou bij Hilversum of Bussum horen. Gelukkig is ook in het collegeprogramma opgenomen dat over het 'wegggeven' van de Meent aan Bussum met dit college niet valt te praten. 

De gedeputeerde stuurt ons binnenkort een 'programmaboekje' waarin door de provincie is uitgewerkt hoe het proces verder gaat. We zijn benieuwd, meer zeker niet enthousiast.

U bent hier