h

Water: Van fusie naar milieuwinst

27 juni 2006

Water: Van fusie naar milieuwinst

In de commisie Economie van vorige week stond een voorstel voor een fusie van Hydron op de agenda. Hydron is de waterleverancier voor Hilversum en de gemeente is aandeelhouder van Hydron, daarom werd ook ons gevraagd daar mee in te stemmen. Wij hadden als SP fractie gekeken naar een paar aspecten van deze fusie. Ook na de fusie zou het waterbedrijf in publieke handen blijven en ook was er een mogelijkheid aanwezig om er op een slimme manier voor te zorgen dat we als Gemeente Hilversum de tarieven onder controle konden houden. Wat ons betreft was daarmee de kous af, we konden wel instemmen met dat plan. Daarbij speelde ook nog een rol dat wij een relatief 'kleine' aandeelhouder zijn. Er was geen enkele reden om aan te nemen dat als Hilversum tegen zou stemmen, de fusie niet door zou gaan.

Nadat we dat in de commissie duidelijk hadden gemaakt was de beurt aan mevr. Heerschop van Leefbaar Hilversum. Die had haar huiswerk wel heel goed gedaan. Zij maakte zich onder meer zorgen over het eventuele salaris van de nieuwe 'topmanager' van het gefuseerde bedrijf, de tarieven en de manier waarop publiek toezicht gegarandeerd kan worden.
Uit haar bijdrage bleek dat er wellicht nog mogelijkheden waren om daar nu, voor de fusie, betere afspraken over te maken. Zij stelde daarom voor om het college te vragen om bij andere aandeelhouders (andere gemeenten dus) te gaan lobbyen om te kijken of er draagvlak is om daar betere afspraken over te maken. Wethouder Walters werd, net als wij, blijkbaar een beetje overvallen door dit op zich uitstekende voorstel en was niet direct enthousiast. Pas toen de hele commissie zich voor dit voorstel uitsprak ging ook de wethouder overstag. Zij gaat zich nu inspannen om die afspraken voor elkaar te krijgen. Ook wij als SP fractie hebben ons uitgesproken voor dit voorstel. Het is gewoon een uitstekend voorstel en Leefbaar Hilversum had in dit geval haar huiswerk beter gedaan dan de SP. We vinden het jammer dat we zelf niet op dat idee zijn gekomen. Wat ons betreft was wat daar in de commissie gebeurde een goed voorbeeld van hoe de politiek hoort te zijn. Een goed voorstel is gewoon een goed voorstel, of dat nou van je eigen partij is of niet. Dat we als SP fractie daarmee eigenlijk tegen een voorstel van onze eigen wethouder hebben gestemd is misschien ongebruikelijk, maar volgens ons in dit geval wel verstandig. Of die lobby ook iets gaat opleveren, daar zijn we eerlijk gezegd nog niet van overtuigd, maar het is zeker het proberen waard.

Daarmee is het verhaal over water nog niet afgelopen. Het kreeg nog een verrassend staartje. Bij commissie vergaderingen krijgen de commissie leden altijd een flesje water om de soms lange avonden door te komen. De wethouder had bedacht dat, gezien het onderwerp over Hydron, het wel een leuk idee was om deze keer in plaats van flesjes bronwater een aantal kannen van Hydron met kraanwater op de tafels te laten zetten. Dat bracht ons weer op het idee om de bodes te vragen waarom we eigenlijk niet altijd gewoon kannen water krijgen. Dat is tenslotte net zo lekker als bronwater en heeft nog een hoop andere voordelen. Bronwater is een stuk duurder dan water uit de kraan en die lege flesjes aan het eind van iedere vergadering leveren per jaar een enorme berg afval op. Gisteren hoorde we in de wandelgangen van het raadhuis dat er bij commissie vergaderingen in het vervolg inderdaad gewoon kannen water zullen worden verstrekt. 
Zo hebben we als SP fractie tussen de bedrijven door toch maar mooi een leuke bijdrage aan een beter milieu kunnen leveren.

U bent hier