h

Raad vraagt om generaal pardon

10 mei 2006

Raad vraagt om generaal pardon

Vandaag heeft de DLP Hilversum een motie ingediend waarin regering en parlement worden opgeroepen om alsnog een pardonregeling te treffen voor asielzoeker die nog onder de oude vreemdelingenwet vallen. Het gaat om een motie die de afgelopen en komende dagen in veel gemeenteraden aan de orde zal komen. Het is een nieuw offensief, gestart door de PvdA in Middelburg, om de minister nogmaals op de inhumane aspecten van haar beleid te wijzen. Daarin staat al die gemeenteraden niet alleen. Organisaties van naam, zoals Human Rights Watch, De VN commissie voor de rechten van het kind en de raad van Europa hebben al eerder uitgesproken dat Nederland in strijd handeld met internationle verdragen als het gaat om het uit elkaar halen van gezinnen en het vastzetten van kinderen in vreemdelingendetentie.

In de motie, die door alle fractie's, met uitzondering van de VVD, werd ondersteund wordt niet alleen opgeroepen voor een pardonregeling. De raad heeft ook uitgesproken dat zij het ongewenst vindt als in Hilversum de situatie ontstaat dat kinderen worden vastgezet of mensen gaan zwerven over straat als gevolg van dit beleid. 

Uiteraard heeft ook de SP Hilversum de motie ondersteund. Wij hebben de raad er daarbij nog eens aan herinnerd dat wij al twee jaar geleden aandacht van de raad hebben gevraagd voor dit onderwerp, maar dat dat toen tot niets heeft geleid. Ook hebben we laten weten dat we verwachten dat de raad concrete maatregelen neemt als een situatie zoals hierboven zich in Hilversum inderdaad gaat voordoen. Zo'n motie is namelijk wel mooi, maar we zijn benieuwd of de raad ook echt iets wil doen als de nood aan de man is.

U bent hier