h

Bekend maakt Bemind is een ontmoetingskans

2 maart 2006

Bekend maakt Bemind is een ontmoetingskans

Vorige week dinsdag, 21 februari, was ik bij een avond, die georganiseerd was door het platform Bekend maakt Bemind. Die avond stond in het teken Ashura, een speciale dag voor Moslims, en de vastentijd en Pasen, een speciale tijd voor de christenen. Het was bedoeld als een interreligieuze ontmoeting. En dat was precies wat het was...

Iedereen, die er was, was onder de indruk van de opkomst. De zaal zat stampvol; er waren zo'n 150 mensen. De verscheidenheid van de groeperingen die aanwezig waren, was indrukwekkend: moslims van verschillende afkomst en van verschillende stromingen binnen de Islam, protestanten, katholieken en ook niet-gelovigen. Iedereen zat door elkaar heen aan ronde tafels en probeerde ook contact te maken met elkaar. Er hing een broederlijke sfeer. En je kon merken dat iedereen dat speciaal vond. Het was een bijzondere ontmoetingsavond. 

Op deze avond hebben de moslims van verschillende stromingen verteld waar de speciale dag Ashura voor staat. Klik hier om te zien wat ik er van opgestoken heb. 

Na de pauze vertelden een protestantse en katholieke voorganger op hun beurt waar de vastentijd en Pasen voor stonden. De moslims zaten aandachtig te luisteren. Eindelijk konden met name de vrouwen hun vragen kwijt over de christelijke gebruiken, waar hun kinderen op school mee in aanraking komen: Wat is Palmpasen? Wat zijn de regels in jullie vastentijd, wat mag je niet eten? (Een tikje besmuikt gaven de christelijke voorgangers toe, dat t.o.v. van de strenge regels tijdens de Ramadan, de regels niet erg strict zijn: bijv. geen koekje bij de thee, geen vlees op vrijdag en wat bescheidener eten en leven. Dat is alles.) 

Vanavond,, dinsdag 28 februari, kwamen 4 mensen van het platform Bekend maakt Bemind langs bij de Commissie Welzijn. Ze vertelden wat ze allemaal deden. Hun concrete vraag was of ze in plaats van 2 nu 4 uur in de week professionele ondersteuning van het SIS konden krijgen. Ze kregen welwillende reacties. De wethouder zat wel met 2 punten: kan hij wel tussen de begrotingen door extra geld vrij krijgen en is Bekend maakt Bemind niet een religieuze groepering? (De gemeente heeft afgesproken dat ze geen subsidies geven aan religieuze groeperingen, van welke aard dan ook).
PvdA en Groenlinks waren voor extra steun, maar zagen ook het bezwaar dat het hier zou gaan om een religieuze groepering. Ze wilden daarom liever enkele concrete niet-religieuze activiteiten van Bekend maakt Bemind financieel steunen, dan om standaard steun te geven. 

Ik vind Bekend maakt Bemind geen religieuze groepering, ook al zijn er veel kerken bij aangesloten. Het doel is niet om samen een religieuze ervaring te hebben. Het doel is een nauwer contact van Hilversummers, van verschillende komaf, qua land en qua religie.
Naast zo'n interreligieuze avond, waarbij het doel is om kennis aan elkaar te geven, organiseren ze ook wereldse activiteiten: het politieke debat op 22 februari, een discussie over stage-plekken voor allochtone jongeren, een vrouwensalon, een jongerenfeest, een stadspicknick. Er komt begin juni een avond over het thema armoede. Omdat ik veel bezig ben geweest met het SP-rapport over de bijzondere bijstand, bedoeld voor mensen die het financieel zwaar hebben, heb ik me meteen aangemeld om ook een bijdrage te leveren. 

Het platform Bekend maakt Bemind creeert bijzondere ontmoetingskansen voor Hilversummers. Dat is niet alleen van belang voor religieuze mensen, maar ook voor andere Hilversummers. Het is van belang het platform verder te verbreden.

Karin Walters

U bent hier