h

Visie op de economie

19 februari 2006

Visie op de economie

 Afgelopen donderdag was er een bijeenkomst van de Hilversumse Bedrijven Vereniging. Zij wilden daar hun 10-punten plan voor de Hilversumse economie onder de aandacht brengen van de lokale politici. Dat deden ze op basis van een aantal stellingen waar de aanwezige politici (iedereen was er, alleen de LPF heb ik niet gezien) dan ja of nee tegen konden zeggen. Daar zaten nogal wat zinninge dingen bij.

Zo vinden de ondernemers het onder andere belangrijk dat er een visie op de economische ontwikkeling komt. Op dit moment vinden ze het beleid wel erg korte termijn en nogal reactief. Die mening delen we als SP. Het is voor iedereen, en dus zeker ook voor ondernemers van belang om te weten welke kant het op gaat. Daar moet je met je plannen en investeringen tenslotte rekening mee houden. Ideeen die mij minder goed leken, die waren er ook. Zo was er een stelling die vond dat er een evenementenplein op het Mediapark moest komen, inclusief horecavoorzieningen en alles wat er bij hoort. Tot mijn verrassing waren er toch wel wat partijen die dat een goed idee vonden. De SP vindt dat niet. Wij zien niets in nog meer publieksfuncties op het Mediapark. Daar is natuurlijk een simpele reden voor. Meer publieksfuncties trekken meer verkeer aan. Juist op een plek die al een groot fileprobleem heeft. Dat lijkt ons geen goed idee. Zeker niet zolang ondernemers niet ook bereid zijn om echt iets te doen aan dat probleem. Vandaag of morgen lees je op deze site de uitkomst van een klein onderzoekje van de SP naar wat bedrijven op het Mediapark doen in het kader van die bereikbaarheid. Je wordt er niet vrolijk van. 

Al met al moet ik zeggen dat ik het een nuttige twee uurtjes vond waarbij ik, zeker ook voor en na de behandeling van de stellingen, toch een hoop geleerd heb. Twee opvallende leerpunten wil ik hier nog even noemen. Ondernemers zijn nogal mak. Er was nauwelijks discussie op basis van de stellingen en de antwoorden van de politici. Als er al werd gediscussieerd, dan was dat voornamelijk tussen de politici onderling. Dat ging trouwens niet altijd zachtzinning. Met name de VVD vond dat wethouder Maurice Koopman eigenlijk niet voldoende kennis en kunde had om wethouder te zijn. Het laatste wat me opviel is dat de ondernemers nogal veel dingen van de gemeente wilden. Zo veel, dat ik halverwege de bijeenkomst mezelf hardop heb afgevraagd waar toch de eigen verantwoordelijkheid van de Hilversumse ondernemers was gebleven. 

Aan het eind mocht ik nog 60 seconden iets over de SP kwijt aan de dames en heren ondernemers. Tja, waar moet je het dan over hebben. Ik heb de tijd gebruikt om een beroep op de ondernemers te doen als het gaat om stageplaatsen voor allochtonen. Dat kwam voornamelijk door mijn eigen ervaringen. Ik maak het mee dat een stagebegeleider van een school mij belt met de vraag of het goed is als hij een Turk of een Marokkaan stuurt voor een stageplek. Op mijn verbaasde reactie dat dat natuurlijk geen probleem is laat hij mij fijntjes weten dat het niet de eerste keer zou zijn dat een Turk of Marokkaan op de eerste dag weer wordt teruggestuurd. 

Zoals gezegd, ik vond het best nuttig en zou graag nog eens met ze verder praten. Al hoop ik dan wel op een discussie met wat meer pit.

John van Otterloo

U bent hier