h

Gemeentelijke herindeling

17 januari 2006

Gemeentelijke herindeling

De provincie heeft bedacht dat het tijd wordt om de gemeentes in het Gooi samen te voegen. De provincie heeft drie verschillende varianten bedacht waar we dan uit mogen kiezen. Nog afgezien van het feit dat de inwoners van het Gooi zelf wel kunnen uitmaken of ze gemeentes willen opheffen of niet, is het wat ons betreft sowieso een slecht idee.

Wij zijn niet zo voor het samenvoegen van gemeentes. Het maakt de afstand tussen de inwoners en de politiek letterlijk en figuurlijk alleen maar groter. En dat is waar niemand op zit te wachten. Herindeling leidt er toe dat de gemeenteraad en het gemeente bestuur verder weg komt te staan van de inwoners. Iemand die in de gemeenteraad of het gemeentebestuur zit moet je gewoon op straat kunnen tegenkomen en aanspreken. Een ander probleem bij herindeling is vaak dat de kleinste gemeentes van de groep die wordt samengevoegd er op allerlei gebieden op achteruitgaan. Je moet verder weg om op het gemeentehuis aangifte te doen van geboorte, je paspoort te halen, enzovoort.
Twee voorbeelden uit de praktijk: Hilversum verzorgt op dit moment de uitvoering van de Wet Voorziening Gehandicapten voor Weesp. Moeten die mensen uit Weesp dus in hun scootmobiel naar Hilversum tuffen als ze vragen hebben. De Hilversumse stadsbank zit tegenwoordig in Almere. Mag je eerst een duur treinkaartje kopen om je schulden te laten sarneren.. Na een gemeentelijke herindeling wordt dat dus nog veel erger. Wij zien het al voor ons, je bibliotheek boek halen in Blaricum, je paspoort verlengen in Weesp en aangifte doen als je fiets gestolen is op het politiebureau in Bussum. Op die flauwekul zit toch niemand te wachten? 

Als gevolg van de discussie over die gemeentelijke herindeling is de discussie over de vraag of de Hilversumse Meent naar de gemeente Bussum zou moeten ook weer opgelaaid. Tot dusver praten de verschillende partijen daar alleen maar over in termen van geld. " De Meent levert ons een hoop geld op" en "Als Bussum zonodig de Meent wil, dan moeten ze het maar van ons kopen" zijn zo'n beetje de argumenten die over tafel gaan. Land en inwoners verkopen aan de hoogst biedende, het lijken de Middeleeuwen wel! Wij denken dat het voor de inwoners van de Hilversumse Meent van veel groter belang is dat er gezorgd wordt voor goede voorzieningen in die wijk. Voorzieningen als een bibliotheek bus, een loket van de gemeente, een bus waar je niet ieder jaar een strip meer moet afstempelen om naar Hilversum te komen. Dat is voor de SP Hilversum een stuk belangrijker dan de vraag of de Meent nou bij Hilversum of bij Bussum moet horen. 

Gemeentelijke herindeling, een leuk speeltje voor politici, maar als inwoner wordt je er niet beter van.

U bent hier