h

No Claim, No Way!

7 augustus 2004

No Claim, No Way!

Het kabinet Balkenende wil vanaf 1 januari 2005 een 'No claim' invoeren in het ziekenfonds. Dat is het omgekeerde van het eerder aangekondigde eigen risico. Iedereen moet maandelijks meer premie betalen. Wie geen gebruik maakt van de zorg, krijgt geld terug.

De SP gaat zich de komende periode landelijk inzetten om deze rechtstreekse aanval op de solidariteit in de zorg van tafel te krijgen. Een aantal landelijke organisaties (zoals de Huisartsenvereniging, de Reuma Patiëntenbond, etc) hebben zich al achter deze aktie geschaard. Gisteren (6 augustus) liet de minister plotseling weten dat hij zijn plannen "heroverweegt". In gewone mensentaal betekent dat meestal dat de minister geschrokken is van de reacties op zijn plan en dat hij nadenkt of het eigenlijk wel zo'n goed idee was. 

Een goed moment om een nog duidelijker signaal te laten horen dat het eigen risico in de zorg een heel slecht idee is. De SP voert in het hele land aktie door handtekeningen kaarten te verspreiden. In Hilversum willen we er op korte termijn nog een schepje bovenop doen en nog mer handtekeningen gaan verzamelen. We denken in eerste instantie bijvoorbeeld aan een paar uur bij één of meer ziekenhuizen voor de deur te gaan staan om handtekeningen op te halen en kaarten uit te delen. Er zijn vast nog wel meer dingen te bedenken om handtekeningen te verzamelen, daarom willen we opwoensdag 18 augustus om 20.00 uur samen met iedereen die daar ideeën over heeft en mee wil helpen graag over brainstormen. Samen kunnen we vast nog wel wat leuke akties bedenken. Laat even weten of je komt door een mailtje te sturen naar hilversum@sp.nl, je hoort dan van ons wat de plek wordt waar we dat gaan doen. 

Als je het nog niet gedaan hebt, opwww.sp.nl/nieuws/actie/solidariteit/noclaim/ kan je electronisch je protest laten horen. Je kunt er ook meer informatie vinden over deze landelijke aktie. 

U bent hier