h

Het gebrek aan lef in Hilversum

13 juni 2004

Het gebrek aan lef in Hilversum

Deze week is het Hilversums college opgestapt naar aanleiding van het (gedwongen) vertrek van de gemeentesecretaris. De Gemeenteraad viel met name over het feit dat CDA wethouder Karssenberg op z'n minst de indruk had gewekt dat de secretaris zelf was opgestapt. Afgelopen woensdag bleek dat dat niet het geval was, de gemeentesecretaris was naar huis gestuurd en er was een regeling met hem afgesproken die Hilversum nog voor lange tijd flink geld zou kosten. Het college stelde zich op het standpunt dat die regeling keurig volgens het ambtenaren recht was opgesteld en dat dat dus niet anders kon. Zoals gezegd, de raad had met name grote problemen met het feit dat ze niet volledig waren ingelicht door de wethouder.

Het college, en met name het CDA had blijkbaar niet de politieke moed om daarop haar eigen wethouder terug te trekken. Uiteindelijk vond het college het een verantwoordelijkheid van hen allemaal en ze stapten dan ook allemaal op. Dat klinkt wel mooi solidair, maar is dat ook zo? 

Door het opstappen van het college zit Hilversum weer eens in een politiek vacuüm waarin geen enkel daadwerkelijk besluit genomen kan worden, eerst moet er een nieuw college gevormd worden. Dat kunnen we ons in Hilversum eigenlijk helemaal niet veroorloven. Er staan belangrijke punten op de agenda die om een daadkrachtig bestuur vragen. Denk aan de stadsvernieuwing, een nieuw theater, de bereikbaarheid van het mediapark, de verbetering van de uitvoering van de WVG en meer van dat soort zaken. 

Een andere vraag is natuurlijk hoe dat nieuwe college er straks uit gaat zien. Er is een dikke kans dat dezelfde partijen met voor een belangrijk deel zelfs dezelfde wethouders gewoon terugkomen. Als het hele college terugkomt maar dan zonder wethouder Karssenberg, waar was het opstappen van het college dan eigenlijk voor nodig? Als er ook nog één of twee andere wethouders verdwijnen, dan wordt het nog gekker. Dan zijn er blijkbaar partijen die graag van hun eigen wethouder afwillen maar dat niet gewoon kenbaar durven te maken. 

Al met al lijken de inwoners van Hilversum weer eens de dupe te worden van gebrek aan politieke lef. Het CDA had zijn eigen wethouder gewoon naar huis moeten sturen. Sommige fouten mag je als wethouder gewoon niet maken, het niet zorgvuldig informeren van de raad is daar één van. Als dan maar het hele college opstapt, geeft dat ook blijk van het gebrek aan politieke lef van de andere partijen.

 

John van Otterloo

U bent hier