h

Bezoek aan uitzetcentrum Schiphol

20 juni 2004

Bezoek aan uitzetcentrum Schiphol

Dankzij het SP Statenlid Annelies Jonkers-Cornelisse heeft de SP Hilversum op zaterdag 19 juni een bezoek kunnen brengen aan het Uitzetcentrum op Schiphol. We hebben daar een rondleiding van ongeveer één uur gekregen. Gelegenheid om te spreken met mensen die daar op hun uitzetting zaten te wachten was er niet. Het uitzetcentrum op schiphol is pas een paar maanden open, maar al volop in bedrijf. Het heeft plaats voor zo'n 120 personen die daar maximaal 28 dagen worden opgesloten voor ze op het vliegtuig naar het land van herkomst worden gezet. De gemiddelde duur van een verblijf is ruim twee weken.

Wat onmiddellijk opvalt als je daar binnenkomt, is dat het er uit ziet als een gevangenis en ook zo wordt gerund. Toch wordt er door de mensen die er werken constant gesproken over "bewoners" en "kamers". Na een uitleg van één van de bewakers over hoe er met die "bewoners" wordt omgegaan moest ook die toegeven dat het verschil tussen een gevangenis en dit uitzetcentrum nogal theoretisch is. In de praktijk is er zo goed als geen verschil. Dat is opvallend omdat een uitzetcentrum geen gevangenis is! De mensen die er zitten hebben niets strafbaars gedaan. Ze zijn naar Nederland gekomen, hebben asiel aangevraagd (niet altijd) maar mogen niet in Nederland blijven en moeten dus terug naar het land van herkomst. 

Mensen zitten in het uitzetcentrum met twee personen in een cel van twee bij vier meter. In zo'n cel (want dat is het) is een WC, een douche, een TV toestel en een stapelbed. Overdag (tussen 08.00 en 17.00 uur) zijn de deuren van de cellen open en kunnen de bewoners op de gang rondlopen of in een kooi tegen de achterkant van het gebouw wat frisse lucht inademen. Er is geen activiteitenprogramma of iets dergelijks. Er is een tafelvoetbalspel, een tafeltennistafel en een biljart dat kan worden gebruikt. Er zitten mensen van allerlei nationaliteiten en de taal is dan ook een flink probleem voor onderlinge contacten, maar ook voor de contacten met de bewakers. De bewakers krijgen geen cursussen in veel voorkomende talen. 

Opvallend is ook dat er allerlei soorten "illegalen" door elkaar zitten. Als bij een aktie van de politie bijvoorbeeld een aantal oost-europese hoeren wordt opgepakt die geen verblijfvergunning hebben, dan komen die in dit uitzetcentrum terecht. Ook de mensen die na zes, zeven jaar wonen en werken in Nederland door het strengere beleid van de minister Nederland alsnog moeten veraten zitten in dit uitzetcentrum. Je kunt je voorstellen dat beide groepen weinig met elkaar gemeen hebben. De eerste maakt het allemaal niet zo veel uit, die zijn over een paar weken gewoon weer terug en proberen het nog eens. Terwijl de laatste groep soms terecht vreest voor z'n leven als hij wordt teruggestuurd. 
Op Schiphol zitten overigens geen gezinnen, daar zijn onvoldoende faciliteiten voor. Gezinnen die Nederland moeten verlaten worden het land uitgezet via het uitzetcentrum in Zevenaar. 

Van het bezoek aan Schiphol hebben we geen foto's. Zoals in alle gevangenissen mocht je er namelijk geen foto's maken.

U bent hier