h

DSM betaalt schadevergoeding aan oud-mijnwerker wegens asbestziekte

6 september 2003

DSM betaalt schadevergoeding aan oud-mijnwerker wegens asbestziekte

De onlangs door DSM betaalde schadevergoeding van 50.000 euro aan de nabestaanden van een oud-mijnwerker betekent een belangrijke doorbraak. Al enkele jaren vragen oud-mijnwerkers en hun nabestaanden om erkenning voor de asbestziekte mesothelioom die veroorzaakt is door de blootstelling aan asbest in de mijnen. Tot nu toe weigerde DSM echter tegenover deze asbestslachtoffers aansprakelijkheid te erkennen. 

Wiel Theeuwen uit het Noord-Limburgse Baarlo werd twee jaar geleden getroffen door mesothelioom ofwel longvlieskanker, een ziekte die alleen door de blootstelling aan asbest veroorzaakt kan worden. Omdat Theeuwen als ondergronds mijnwerker tussen 1954 en 1967 met asbest in aanraking was gekomen, stelde hij DSM, als rechtsopvolger van de toenmalige Staatsmijnen, aansprakelijk. DSM wees de aansprakelijkheid af omdat volgens DSM er ondergronds geen asbest was gebruikt. 

Met financiële en morele steun van de SP en het Comité Asbestslachtoffers spande Theeuwen tot tweemaal toe een kort geding aan tegen DSM. Maar dat hielp hem niet, want de rechter oordeelde dat in kort geding het bewijs van de blootstelling niet kon worden vastgesteld. Theeuwen begon bij de kantonrechter in Heerlen een voorlopig getuigenverhoor en daarin werd duidelijk dat er verschillende asbestbronnen in de mijn waren geweest. 

Toch bleef DSM dwarsliggen. In 2002 schakelde Theeuwen het Instituut Asbestslachtoffers in, maar ook dat bracht voorlopig geen oplossing. Daarop besloot Theeuwen een bodemprocedure tegen DSM aan te spannen, maar voordat hij daartoe kon overgaan overleed hij in juli 2003 op 63-jarige leeftijd. 

Een maand later kwam plotseling de ommekeer. DSM liet via het Asbestinstituut weten alsnog de aansprakelijkheid tegenover de erven van Theeuwen te erkennen en 50.000 euro schadevergoeding te betalen. Deze erkenning doet niet alleen recht aan Theeuwen en zijn nabestaanden maar betekent ook een forse steun in de rug voor de nabestaanden van de andere oud-mijnwerkers die het slachtoffer zijn geworden van mesothelioom. Het Comité Asbestslachtoffers zal nu ook voor de nabestaanden van deze slachtoffers schadevergoeding eisen van DSM. 

U bent hier