h

Herdenking Februaristaking Hilversum en 't Gooi

Op 25 februari vindt in Amsterdam, en op 26 februari in Hilversum, de herdenking plaats van de Februaristaking. Het is dan 79 jaar geleden, dat vele tienduizenden burgers het werk neerlegden en opkwamen voor de vervolgde Joodse bevolking.

De staking in Amsterdam kreeg direct gevolg in andere plaatsen, zoals de Zaanstreek, het Kennemerland, Utrecht, Hilversum en Weesp. Met name in Hilversum vond op 26 februari 1941 een grootschalige staking plaats. Duizenden mensen legden het werk neer en vormden een stoet door het centrum naar het raadhuis. Gelet hierop wordt de Februaristaking in Hilversum niet op 25 februari, maar op 26 februari herdacht.

Programma:

16.30– 17.00 uur Inloop

17.00 uur. Spreker: Roel Walraven, oud wethouder Amsterdam en een goede bekende van de Amsterdamse stakers van het eerste uur.

Aansluitend Wandeling naar begraafplaats Gedenk te Sterven waar bij het NSF monument Burgemeester Pieter Broertjes zal spreken en de eerste krans namens de gemeente Hilversum zal leggen.

Ter afsluiting Terug naar het Goois Museum in de Oude raadkamer is er gelegenheid om onder het genot van een kopje koffie of thee nog even na te praten. 

(bron: uitnodiging gemeente Hilversum)

Datum en tijd: 
woensdag, 26 februari, 2020 - 17:00
Waar: 
Oude Raadhuis Hilversum (Kerkbrink)

U bent hier