h

Meer kans op huurwoning?

14 mei 2010

Meer kans op huurwoning?

Onlangs berichten we dat corporaties in Hilversum hun sociale huurwoningen beschikbaar stellen aan mensen met een flink inkomen. De woningen met een huur tot 548 euro worden aangeboden aan mensen met een inkomen tot 42.081 euro bruto per jaar, dat is anderhalf keer modaal. Voor woningen met een huur van 548 euro tot 647 euro wordt zelfs helemaal geen maximaal inkomen afgedwongen: ook met een hoog inkomen mag je zo'n sociale huurwoning huren! Dit leidt er toe dat er te weinig woningen beschikbaar zijn voor mensen met een laag inkomen. Er reageren honderden mensen per week op een betaalbare woning.

De Europese Commissie heeft hier nu een streep door gehaald: corporaties mogen sociale huurwoningen in hoofdzaak alleen verhuren aan mensen die echt afhankelijk zijn van een sociale huurwoning. Minister van der Laan heeft daarom afgesproken met de Europese Commissie dat 90% van de sociale huurwoningen verhuurd moet worden aan woningzoekenden met een inkomen tot 33.000 euro. 

De corporaties laten in de Woonbode van afgelopen week weten, hoe deze afspraak in Hilversum uitgevoerd wordt. De huurwoningen met een huur tot 548 euro worden voorbehouden aan mensen met een inkomen tot 33.000 euro. De inkomensgrens wordt dus verlaagd van 42.081 naar 33.000 euro. En dat is heel goed nieuws voor mensen met een laag inkomen die al langere tijd naar een sociale huurwoning zoeken! We zijn blij met deze snelle verandering. Mensen die al jaren inschrijven op woningen en afhankelijk zijn van een sociale huurwoning maken nu meer kans! 

Voor de woningen met een huur van 548 euro tot 647 euro verandert er trouwens niets. Er wordt hier geen enkel maximum aan het inkomen gesteld. Het is prima als deze woningen voor een klein deel ook beschikbaar zijn voor mensen met een middeninkomen, maar nu zijn ze nog steeds opengesteld voor welgestelden. 

Ook voor de woningen in Noord en Oost verandert er niets. Aangezien hier Huur op Maat geldt, betalen mensen hier een huur die afhankelijk is van hun inkomen. Er geldt daar dus nog steeds dat ook mensen met een ruim inkomen zo'n woning kunnen krijgen. 

We zullen de wethouder Wonen vragen of hij ook niet vindt dat sociale huurwoningen, die gebouwd zijn met gemeenschapsgeld, beschikbaar moeten blijven voor mensen met een laag tot middeninkomen. En of hij bereid is maximum inkomensgrenzen te stellen aan woningen met een huur van 548 tot 647 euro en aan woningen die vallen onder Huur op Maat.

U bent hier