h

Patiënten kunnen eigen bijdrage niet betalen

31 mei 2012

Patiënten kunnen eigen bijdrage niet betalen

Verschillende SP'ers in de regio hebben bij de gemeenteraden in de regio aandacht gevraagd voor het vergoeden van de verplichte eigen bijdrage GGZ. Dit naar aanleiding van een artikel in de Gooi en Eemlander waarin de GGZ centraal aangaf dat, in de regio Gooi en Vechtstreek, 4 patiënten per week hun zorgverlening stop zetten omdat zij de kosten van de eigen bijdrage niet meer kunnen betalen. De SP pleit ervoor om voor mensen met psychische problemen die om financiële redenen afzien of stoppen met hulpverlening de verplichte eigen bijdrage vanuit de bijzondere bijstand te vergoeden.

Persoonlijk leed en maatschappelijke overlast
Als mensen met psychische problemen noodgedwongen (om financiële reden) stoppen met de hulpverlening kan dit leiden tot persoonlijk leed en mogelijk maatschappelijke overlast. Te denken valt aan vereenzaming, vervuiling, vervreemding, sociaal isolement, schulden en als we verder redeneren wellicht tot een toename van het aantal huisuitzettingen en dak- en thuislozen. Mensen komen dan uiteindelijk terecht bij de crisisdienst van de GGZ of GGD en de kosten die er dan mee gemoeid zijn dan vele malen hoger dan als dat de behandeling gewoon voortgaat.

 

Wij willen voorkomen dat dit gebeurt

Wie gaat dat betalen?
De kosten kunnen volgens ons betaald worden vanuit de bijzondere bijstand omdat de regels hieromtrent zeggen: Er moet sprake zijn van bijzondere omstandigheden, bijvoorbeeld van medische of sociale aard en u kunt de kosten nergens anders vergoed krijgen. 

BELH gemeenten vergoeden
Vanuit de BELH (Blaricum, Eemnes, Laren en Huizen) is er inmiddels antwoord. Mensen die dat nodig hebben kunnen hun eigen bijdrage vergoed krijgen via de bijzondere bijstand. Dat is dus goed nieuws voor de mensen in die gemeenten!

Hilversum wacht op antwoord
De SP Hilversum stelde op 14 mei schriftelijke vragen en wacht nog op antwoord van de gemeente. De verwachting is dat ook in Hilversum deze regeling zal gaan gelden omdat dit in andere gemeenten van de regio ook gebeurd.

U bent hier