h

En weer thuiszorg

27 oktober 2009

En weer thuiszorg

Begin oktober schreven we al over de schandalig slechte contracten die Hilversum heeft afgesloten voor de thuiszorg. Thuiszorgmedewerkers,dat zijn de mensen die voor de Hilversummers en hun ouders zorgen als ze dat niet (meer) alleen kunnen, worden hier zo laag betaald dat vakbonden en thuiszorgorganisaties al hebben laten weten dat ze het zo niet langer kunnen volhouden.

De Hilversumse SP klaagt al heel lang over deze contracten. Afgelopen februari heeft toenmalig wethouder Ketelaar beloofd een onafhankelijk onderzoek te laten doen naar de kosten van de thuiszorg in relatie tot de gewenste kwaliteit. Dat onderzoek is er alsmaar niet gekomen, ondanks onze steeds herhaalde vragen en smeekbedes. Tijdens de laatste raadsvergadering bleek uit antwoorden van de wethouder op onze vragen dat er inmiddels wel een onderzoek was gedaan, maar dat de wethouder niet tevreden was met de resultaten en het daarom niet naar de raad had gestuurd. Wij waren met stomheid geslagen. Er was een onderzoek, maar de uitkomsten bevielen de wethouder niet? Toen we een week na die vergadering het onderzoek nog steeds niet hadden gekregen, hebben we er maar weer eens opnieuw om gevraagd. Uiteindelijk heeft de wethouder het stuk als “Geheim” bestempeld en het ter inzage gelegd voor de raad. Dat stempel “geheim” maakt het erg lastig. We kunnen en mogen er dan nauwelijks iets over zeggen. Geheim is geheim en uit de school klappen kan gevangenisstraf opleveren. Maar tijdens de laatste raadsvergadering heeft de wethouder er zelf ook al van alles over geroepen, dat geeft ons de ruimte om dat ook te doen.

  Eenzaam gevecht
  De laatste anderhalf jaar hebben we het al vaker over dit onderwerp gehad. Soms worden we gesteund door een enkele partij in de raad (de VVD is het nog wel eens met ons eens in deze kwestie), maar vaak staan we alleen. Dat maakt ons niet uit. We blijven de wethouder wijzen op de problemen die er op deze manier ontstaan. Net zo lang tot hij deze wurgcontracten van tafel haalt. En dat kan eenvoudig genoeg. Hij hoeft zich alleen maar neer te leggen bij de stapels onderzoeken die er over deze kwestie zijn. Dan kan hij het geld voor de flut onderzoeken die hij zelf laat doen nog in zijn zak houden ook.

 

Er klopt namelijk helemaal niets van dat onderzoek. Als salaris voor thuiszorgmedewerkers is gerekend met de laagst mogelijke schaal en de laagst mogelijke periodiek, een salaris dat alleen maar geldt voor nieuwe medewerkers.De wethouder gaat er kennelijk van uit dat iedereen die langer dan een jaar in dienst is maar ontslagen moet worden. Verder is er van uitgegaan dat alle medewerkers 100% van de tijd kunnen werken. Er is geen rekening gehouden met feestdagen, vakantiedagen,etc. En zo zijn er meer dingen te noemen die gewoon niet kloppen. Als je alle fouten uit het onderzoek haalt, dan betalen we een euro of drie per uur te weinig. 

Bij de beantwoording van onze vragen in de laatste raadsvergadering liet de wethouder eigenlijk zelf ook al doorschemeren dat het wel een laag bedrag was. “een beetje scherp ingekocht” noemde hij dat. En er is meer. Er zijn al vele onderzoeken gedaan. Door vakbonden, door andere gemeentes, door onderzoeksbureaus, door thuiszorgorganisaties. En steeds weer blijkt dat het minimale tarief een euro of drie hoger ligt dan we in Hilversum betalen. 

Wat ons betreft moet de wethouder ophouden met die flauwekul en een fatsoenlijk tarief gaan betalen voor kwalitatief goede thuiszorg. Het is onmogelijk uit te leggen dat de wethouder meer betaald voor het stofzuigen van zijn kantoor dan voor het verlenen van thuiszorg aan de Hilversumse zieken en ouderen. Als het zo door gaat is Hilversum straks de volgende gemeente waar de thuiszorg failliet gaat omdat de gemeente er niet genoeg voor wil betalen, en dat kunnen en mogen we niet laten gebeuren. Kom op wethouder, leg u gewoon neer bij de resultaten van de bestaande onderzoeken en betaal voor de kwaliteit waar Hilversummers recht op hebben.

U bent hier