h

Steeds meer steun

10 januari 2008

Steeds meer steun

Tijdens de gemeenteraad van afgelopen woensdag is een motie aangenomen waarin het college wordt opgedragen om zich richting Tergooi Ziekenhuizen maximaal in te spannen om de zorg zoals die nu in Hilversum bestaat zoveel mogelijk te handhaven.

De door de VVD ingediende motie is door de gehele raad unaniem gesteund en het college heeft hem vervolgens over genomen. Wij zijn enorm blij met deze steun van de raad en het college. Lang was onduidelijk wat de raad nou eigenlijk vond over het vertrek van het ziekenhuis. Allerlei partijen stelden zich min of meer terughoudend op toen de SP en PvdA hun gezamenlijke actie voor behoud van Ziekenhuis Hilversum begonnen. Eerlijk is eerlijk, de VVD was van de overige partijen altijd het meest duidelijk (lees hier). Al in een eerder stadium heeft, op initiatief van het CDA in Baarn, de Gemeenteraad van Baarn zijn steun uitgesproken voor onze actie. De gezamenlijk vakbonden hebben laten weten dat ook zij onze actie steunen. Dat Jan Marijnissen en Agnes Kant hun handtekening hebben gezet voor het behoud van ziekenhuis Hilversum heeft u hier al eerder kunnen lezen. Bij de binnengekomen handtekeningen zitten verder nogal wat steunbetuigingen van verpleegkundigen en specialisten uit Tergooi zelf. Daarmee wordt de steun voor onze actie steeds groter. Opvallend vinden we wel dat we eerst 13.500 handtekeningen (er komen er nog steeds tientallen per dag binnen,al weer ruim 300 sinds 1 januari) moesten ophalen voordat ook de rest van de Hilversumse politiek het lef had om zich schoorvoetend uit te spreken voor behoud van zorg in Hilversum. 

Wat ons betreft is hiermee een einde gekomen aan de onduidelijke opstelling van de Hilversumse raad en zullen we de e-mail actie naar de fractievoorzitter van de verschillende partijen stop zetten. Wij zijn er van overtuigd dat de handtekeningen en de e-mail actie er in ieder geval al voor gezorgd hebben dat de gehele raad zich nu voor het behoud van zorg in Hilversum heeft uitgesproken. Dat is alvast een goed begin dat zonder de hulp van ruim 13.500 inwoners van deze regio niet mogelijk was geweest. 

De VVD heeft zich de afgelopen weken flink verdiept in het verhaal van de raad van bestuur van Tergooi en is tot de conclusie gekomen dat daar nogal wat op valt aan te merken. Tergooi klaagt bijvoorbeeld over bezuinigingen, maar hun financiële positie is zeer gunstig te noemen. Ze krijgen geld voor ruim 900 bedden, maar hebben er maar 600. Tergooi zegt dat de minister maar 40 ziekenhuizen wil. De minister zelf ontkent dat. Het streven is 40 tot 70 en, hier nogal belangrijk, één instelling mag van de minister best meerdere vestigingen hebben. 

De raad van bestuur van Tergooi en hun onderbouwing van de zorgverdeling tussen Blaricum en Hilversum wordt het volgende speerpunt in onze actie voor het behoud van het ziekenhuis. De komende weken zullen we nader ingaan op de rol van de raad van bestuur, de schijnbare interne verdeeldheid bij Tergooi over deze plannen en de onderdelen van het verhaal van de raad van bestuur waar volgens ons vraagtekens bij zijn te plaatsen.
We blijven het herhalen, de actie voor het behoud van ziekenhuis Hilversum is wat ons betreft nog maar net begonnen.

U bent hier