h

Waarom zou u tegenstemmen in het referendum over de Europese grondwet?

14 maart 2005

Waarom zou u tegenstemmen in het referendum over de Europese grondwet?

Op woensdag 1 juni 2005 mag u voor het eerst in de geschiedenis stemmen over de wijze waarop Nederland deelneemt aan de Europese Unie. Nooit eerder werd uw mening gevraagd. Niet over het Verdrag van Maastricht dat leidde tot de steeds ingrijpender Europese Unie. Niet over het Verdrag van Amsterdam waarin Nederland nog meer macht aan Brussel afstond. Niet over het stabiliteitspact dat beslist hoeveel geld in Nederland aan zaken als zorg, onderwijs en sociale uitkeringen betaald mag worden. Niet over de afschaffing van de gulden en de invoering van de euro.

Nu mag u wél uw stem laten horen. Wie nú thuisblijft krijgt ongelijk, eindelijk hebt ú voor het zeggen wat u van de ontwikkelingen binnen Europa vindt. 

Veel Nederlanders zien Europese samenwerking wel zitten. Terecht, want in de moderne wereld kan je nu eenmaal niet alles in je eentje. Nederland is geen eiland. Maar dat Brusselse bureaucraten voortaan van alles en nog wat voor ons regelen, bevalt heel veel mensen helemaal niet. Toch spreekt de Europese grondwet in artikel I-1 van de "wil van de burgers en de staten van Europa om hun gemeenschappelijke toekomst op te bouwen". Laat Brussel eerst eens vragen wat we willen in plaats van dat al op voorhand voor ons vast te stellen! 

Ons tweede advies is: stem tegen, stem niet in met de zogenaamde Europese Grondwet. Daar wordt niemand in ons land beter van. 

1. Stap voor stap wordt Nederland een machteloze provincie van een oppermachtige Europese Unie. Zonder dat ons ooit iets is gevraagd heeft de regering daarvoor wel getekend. Laten we nu een pas op de plaats maken in plaats van ondoordacht door te denderen in de richting van een Europese superstaat die nauwelijks te controleren valt. We hebben de plicht onze democratische rechten te beschermen. Daar is hard genoeg voor gestreden in het verleden! 

2. De Europese Unie zoals die nu functioneert, leidt tot sociale en culturele uitverkoop. Alles is gericht op maximale vrijheid voor grote bedrijven. Zij hebben dit Europa ook bedacht. In hun visie hoort geen sterke publieke en sociale sector. Zij willen dat alle publieke voorzieningen verkocht moeten kunnen worden, om geld aan te verdienen. Ook onderwijs en gezondheidszorg en zelfs veiligheid. Europa als één grote vrije markt voor de handigste zakenlieden, dat wordt nu officieel vastgelegd in de zogenaamde Grondwet. Zelf kiezen wat je als land wilt is er niet meer bij. Een grote, onomkeerbare stap de verkeerde richting uit dus! 

3. Naast Europese samenwerking op economisch gebied legt de zogenaamde Grondwet ook verregaande militaire samenwerking vast. Dat zal leiden tot een peperduur Europees leger, dat ook elders op de wereld aan oorlogen kan deelnemen. De breed in ons land levende wens van "nooit meer oorlog" strookt niet met Europa als militaire grootmacht, die tientallen miljarden euro's extra gaat kosten. Laten we dat geld gebruiken voor echte veiligheid en zaken als scholen, ziekenhuizen en verpleging. Daar komen we nu geld tekort! 

Groot gelijk als u daarom straks tégen deze zogenaamde Europese grondwet stemt! Dat is echt de veiligste manier om onze democratische en sociale rechten te beschermen en ons echte wereldburgers te laten zijn en blijven. 

U heeft gelijk als u op 1 juni 'tegen' stemt in het referendum omdat Nederland… (klik door voor nadere uitleg)

U bent hier