h

SP gelijk al tegen

19 april 2006

SP gelijk al tegen

Vorige week woensdag (12 april) was de eerste "gewone" gemeenteraadsvergadering voor de nieuwe raad. Op onze opiniepagina kunt u iets lezen over mijn persoonlijke ervaring van die avond. Op de agenda stonden nog niet al te veel punten, maar het eerste item waarover gestemd moest worden was een verhoging van de fractievergoeding. Dat is het geld dat partijen in de raad krijgen om te gebruiken voor hun politieke activiteiten. Dat geld komt nog bovenop de vergoeding die raadsleden individueel krijgen voor het feit dat ze in de raad zitten. Nou ging het in het voorstel om bedragen van een paar euro per maand, dat zal Hilversum dan ook de kop niet kosten, toch vonden we dat we tegen moesten stemmen. Wij denken namelijk dat het geld dat raadsleden krijgen sowieso veel te veel is. Waarom zouden raadsleden betaald moeten krijgen voor de kans die ze krijgen om invloed te hebben op wat er in hun eigen stad gebeurd? Wat is het verschil tussen een raadslid en een vrijwiliger bij bijvoorbeeld een voetbalclub? Of een SP-er die 10.000 folder rond brengt?

Om een beetje een beeld te geven, een raadslid in Hilversum krijgt ongeveer 1100 euro (jawel, elfhonderd!) per maand voor zijn werk in de raad. Vervolgens krijgt de fractie nog een bedrag per jaar dat afhankelijk is van het aantal zetels. Voor de SP (vier zetels) is dat bijvoorbeeld 1850 euro. En dan moet je bedenken dat het hier niet gaat om een gewone baan. Het gaat om vergaderingen die voornamelijk 's avonds plaats vinden en de gedachte is dan ook dat je er betaalde baan naast hebt. 

Wij vinden dat echt veel te veel. Gelukkig kennen we bij de SP een regeling dat dat geld niet naar de individuele raadsleden gaat, maar gebruikt wordt voor het voeren van acties, drukken van folders, ect. 

Maar goed, zo kwam het dus dat toen de SP voor de eerste keer mocht stemmen, dat een stem tegen was. We waren trouwens de enige... 

U bent hier