h

SP-Hilversum Lijstduwer Arjo Klamer stelt zich voor

30 december 2013

SP-Hilversum Lijstduwer Arjo Klamer stelt zich voor

Econoom Arjo Klamer is professor in de economie van kunst en cultuur aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2014 is hij lijstduwer voor de SP-Hilversum. Maar wie is Arjo en waar houdt hij zich mee bezig? Een interview met Arjo Klamer.

Wat hebt je met de SP?
Het was in 1992, geloof ik, dat Jan Marijnissen met me wilde spreken. Ik zat toen in Washington DC. Dat werd een bijzonder gesprek en sindsdien heb ik af en aan met hem gesproken. Als vervolg op die gesprekken heeft hij me in 2001 gevraagd om mee te doen aan de campagne Stop de Uitverkoop van de Beschaving. Wat een gelijk dat we toen hadden, blijkt nu wel met het gedoe met de banken.Tegenwoordig praat en adviseer ik regelmatig de SP-Tweede Kamerfractie over economische zaken.

Waarom ben je lid geworden van de SP?
Ik ben lid geworden van de SP omdat de partij zich inzet voor rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid en omdat de SP'ers meer dan wie dan ook oog hebben voor kwetsbare mensen, voor mensen in armoede en voor degenen die last hebben van de bezuinigingen. 

Als wetenschapper dacht ik eerst, ik ben je liever niet van een partij, want dan sta je er zo gekleurd op. Maar nu denk ik daar anders over. Het is hoogste tijd dat wetenschappers kleur bekennen. De SP staat voor wat ik belangrijk vind, SP'ers zijn actief en ik vind het ook een aardige partij, en dat kan je van veel andere partijen niet zeggen.

Wat heb je met Hilversum?
Ik ben geboren in Eenrum, Groningen maar in Hilversum opgegroeid. Mijn schooltijd bracht ik door op de Groen van Prinsteren School en het Gymnasium. En na wat omzwervingen ben ik in 1994 in Hilversum komen wonen met mijn vrouw, een volbloed Hilversumse, en 4 kinderen. Ik voel me bevoorrecht met een goede baan, een goed inkomen en een leuk huis in een mooie Hilversumse buurt. 

Wat vind je van het beleid van de SP hier in Hilversum?
Ik vind dat  ze geweldig werk doen.  Ongelooflijk eigenlijk wat ze allemaal gedaan krijgen. Zoals laatst, de Bakkerstraatactie (een actie samen met bewoners tegen overlast en verloedering van de buurt), of zoals het ingrijpen bij het opvanghuis voor vrouwen, of de voortdurende bemoeienis met de (thuis)zorg, mantelzorgers en met de sociale huur.

Hoe is het om met lokale aangelegenheden bezig te zijn?
Ik heb twee jaar geleden al eens geprobeerd een burgerinitiatief van de grond te krijgen. Al die lege omroepgebouwen waren ons een doorn in het oog. We dachten dat er wel wat kon gebeuren in het dorp. Dat is niet gelukt.

Nu ik me weer bezighoud met wat hier speelt, valt me op hoe gedreven maar ook bedreven mensen van de fractie en het bestuur zijn. Maar ook dat er vele andere SP'ers op hun eigen manier iets betekennen voor Hilversum. En ik merk verder hoe lastig politiek kan zijn. Het is toch een hele kunst om iets gedaan te krijgen, met al die verschillende belangen in het spel. Dan is het meepraten over iets als de euro toch wel wat gemakkelijker!

Waar gaat het volgens jou de komende 4 jaar over?
De grote uitdaging zal zonder meer zijn al de taken die de nationale overheid aan de gemeente overdraagt, goed in te vullen. Doen we dat niet dan worden de meest kwetsbaren onder ons het slachtoffer. Dat kan en mag niet gebeuren.

Ik zou graag willen dat we het niet alleen over geld gaan hebben, maar vooral over de kwaliteit van de zorg, de kwaliteit van het wonen, en de kwaliteit van de cultuur van Hilversum. Het gaat er toch om dat het hier goed wonen is. Goede zorg, goede buurten, en een levendige cultuur zijn daarvoor cruciaal.

Wat ga jij daaraan doen?
Ik denk en praat mee. Zal me tijdens de verkiezingscampagne inzetten voor de SP, en dan zullen we zien. Eerst ervoor zorgen dat de SP sterk voor de dag gaat komen.                                                                                De SP voor een sociaal Hilversum. Daar doe ik graag aan mee!                                                                                                   

Lees meer over Arjo Klamer

 

U bent hier