Einde (brandweer) oefencentrum op Crailo is verspillen van kapitaal
Einde (brandweer) oefencentrum op Crailo is verspillen van kapitaal
Als de provincie Noord-Holland het Crailo-terrein gaat ontwikkelen moet (brandweer) oefencentrum Crailo daar onderdeel van zijn. In het oefencentrum trainen jaarlijks honderden brandweerlieden, politieagenten en bedrijfshulpverleners van binnen en buiten de regio Gooi en Vechtstreek. Het oefencentrum doet dit zo succesvol dat het zelfs een beetje geld oplevert en daardoor blijft de regionale brandweerzorg betaalbaar. De SP-Hilversum pleit er voor om het oefencentrum een vaste plek te geven op Crailo. Want als het daar verdwijnt gaat dit onherroepelijk geld kosten. Helaas denkt de Provincie Noord Holland daar anders over. Die willen namelijk alleen maar geld zien. Het ooit voor 30 miljoen aangekochte stuk grond bij Crailo moet geld opleveren, veel geld (44 miljoen). Dat dit ten koste gaat van de veiligheidsregio in het Gooi en de regiogemeenten jaarlijks meer dan een half miljoen meer kost, boeit PvdA provinciaal gedupeerde Talsema niets
Ontwikkelgebied Crailo
Al jaren wordt geprobeerd om het Crailo-terrein aan de A1 te ontwikkelen. Woningen, natuur en bedrijven moeten er een plekje vinden. Op zich prima plannen, maar het wil het nog niet vlotten. Dit komt omdat er wordt vastgehouden aan grondprijzen die jaren geleden zijn bepaald en die inmiddels niet meer reëel zijn. Projectontwikkelaars staan, zo is inmiddels gebleken, niet meer in de rij en de nationale tennisbaan die er zou komen is van de baan. De provincie Noord-Holland heeft onlangs besloten om zelf de regie te nemen bij de ontwikkeling van de 85 ha grond. Of er een plek is voor het oefencentrum is nog maar de vraag. Hierover zal de provincie Noord-Holland de aankomende maanden een beslissing moeten nemen.
Opheffen of verplaatsen kost miljoenen
De SP is van mening dat het oefencentrum, waar niet allen de Gooise brandweer traint, maar ook brandweer en politiemensen uit de hele provincie, behouden moet blijven voor de regio. Als we dit unieke oefencentrum niet meer in de regio hebben kost dit de regiogemeenten meer dan een half miljoen extra aan opleidings-, reis- en herbezettingskosten voor onze brandweer. Daarnaast loopt de veiligheidsregio en de provincie Noord-Holland de extra inkomsten mis die het oefencentrum nu genereert. En een nieuw trainingscentrum in onze regio realiseren kost meer dan 10 miljoen.
Hoogwaardig trainingscentrum
Als we het oefencentrum vaste voet op Crailo geven kan wellicht overwogen worden om hier de regionale meldkamer te vestigen en het oefencentrum te ontwikkelen tot een hoogwaardig trainings-, kennis- en innovatiecentrum. Voor de brandweer, politie, ambulance en het regionale rampenteam is Crailo een prima uitvalsbasis omdat het aan de A1 ligt.
SP pleit voor behoud
Opmerkelijk is dat tijdens de Provinciale Staten vergadering van 13 mei alleen Marnix Bruggeman van de SP fractie pleite voor behoud van het oefencentrum op Crailo.
Andere fracties zwegen en de gedeputeerde gaf aan dat behoud van het oefencentrum geen optie is en dat het niet opgenomen was in het ambitiedocument Crailo. Dat is opmerkelijk omdat het in eerder versies wel opgenomen was. Op enig moment is het dus uit de stukken geschreven maar waarom is niet duidelijk.
In ieder geval is het niet de wens van het oefencentrum zelf want die zijn bereid om zaken te doen met de Provincie en gesprekken daarover lopen nog. Er wordt zelfs gewerkt aan een business case , die bijna klaar is. Voor hen is het dus onbegrijpelijk dat ze uit het ambitiedocument zijn geschreven.
Provincie moet mooie deal maken
Het is aan de provincie Noord-Holland om een mooie deal met Oefencentrum Crailo te maken. En dat moet goed komen als ook de provincie Noord-Holland de maatschappelijke waarde van het oefencentrum laat meewegen bij de financiële deal die gemaakt moet worden. Er is ruimte genoeg en het oefencentrum heeft ongeveer 11 van de 85 ha grond nodig. Allerlei andere ontwikkelingen zoals het behouden van de natuur, nog wat bedrijventerrein, (Oefencentrum Crailo is overigens ook een bedrijf) het bouwen van woningen en een crematorium kunnen prima op de 74 ha grond die overblijft.