h

Woonwagenbewoners geweerd in Eemnes. Deal tussen gemeente en nieuwe woningbouwcorporatie?

22 januari 2013

Woonwagenbewoners geweerd in Eemnes. Deal tussen gemeente en nieuwe woningbouwcorporatie?

Tot verbazing van de SP werkgroep BEL blijkt uit het voorontwerp Bestemmingsplan Kern Eemnes dat de gemeente de grond waar nu nog het kleine woonwagenkampje op staat (vijf standplaatsen) een nieuwe bestemming wil geven, recreatie en/of bedrijf. De SP vraagt zich af hoe dat is te rijmen met het feit dat er landelijk gezien nog altijd een tekort is van zo’n 2.500 plekken.

Via een inspraakreactie heeft de SP geprobeerd helderheid te krijgen. Maar helaas, de gemeente beantwoord de vragen maar ten dele en suggereert dat alles in orde is. De bestemming zou pas wijzigen als er geen behoefte meer is aan standplaatsen. Ondertussen geldt wel (al drie jaar lang!), dat reizigers die zich aanmelden voor een standplaats door De Alliantie (de woningcorporatie in Eemnes) worden weggestuurd. De huidige bewoners krijgen tijdens informele contacten te horen dat ze zich de moeite van het aanvragen van een bouwvergunning kunnen besparen, die wordt toch niet toegewezen….

`Geheime besprekingen`
Er gaan geruchten dat De Alliantie haar huurwoningen (en dus de standplaatsen) wil verkopen aan een ander. En die (voor Eemnes nieuwe) woningbouwcoöperatie zou geen zin hebben in een kampje. Tijdens de commissievergadering is door de wethouders toegegeven dat er een “uitstervingsbeleid” wordt gehanteerd en dat het woonwagenkampje onderdeel uit maakt van geheime besprekingen tussen de gemeente, De Alliantie en de onbekende derde partij.

Te weinig standplaatsen
De SP is van mening dat je zo niet met mensen en met je gemeentelijke verplichtingen kunt omgaan. Hoewel de woonwagenwet met het bijbehorende “doelgroepenbeleid” in 1999 zijn opgeheven, ontslaat dat de gemeenten niet van hun plicht te zorgen voor voldoende standplaatsen. Berekent is dat er sinds 1999 al een landelijk tekort is van 2.500 plaatsen en dat er sinds die tijd meer plaatsen verloren zijn gegaan dan er bij zijn gekomen. Wij weten dat er vanuit de reizigerswereld interesse is in de 4 legen plaatsen, dus het argument dat er geen behoeft zou zijn, is onzin.

SP BEL wacht op antwoorden
Het kampje ligt in Eemnes op een zeer geschikte locatie en de omvang is beperkt. De SP diende daarom onderstaande vragen in bij het Eemnesser college om alsnog antwoorden te krijgen. 

1.Is de gemeente van mening dat er geen behoefte meer is aan het woonwagenkampje?

2.Zo ja, hoe weet de gemeente dat? Wij wijzen erop dat de huidige bewoners geen behoefte hebben aan een andere plek, en dat er vanuit de reizigerswereld veel interesse is voor het kampje.

3. Is er sprake van een taakverdeling met omliggende gemeenten? En zo ja, met welke gemeenten dan?

4. Graag een reactie op het feit dat er landelijk gezien nog altijd een tekort is van 2.500 standplaatsen.

5. Waarop baseert de gemeente haar standpunt (verwoord door wethouder Van IJken tijdens de commissievergadering van 16 januari jl.) dat de gemeente geen verplichtingen meer zou hebben t.a.v. het verzorgen van voldoende standplaatsen?

6. Wilt u ons het beleidsstuk doen toekomen waarin de gemeente haar “uitstervingsbeleid” vastlegt? Wij verwijzen opnieuw naar de woorden van Wethouder Van IJken op 16 jan. jl.

7. Erkent u dat er al drie jaar lang een huurstop gehanteerd wordt en dat De Alliantie ook weigert om geïnteresseerden op een wachtlijst te plaatsen?

8. U heeft aangegeven dat het kampje onderdeel is van een (nog geheime) deal tussen De Alliantie en de gemeente. Hoe lang gaan die onderhandelingen nog duren?

9. Hoe denkt u de huidige bewoners te kunnen compenseren bij een eventueel vertrek van het kampje?

10. Wij gaan er vanuit dat er sprake is van miscommunicatie als gedacht wordt dat een eventuele bouwaanvraag van de huidige bewoners per definitie afgewezen zou worden. Het lijkt ons dat er regels zijn op basis waarvan een aanvraag ingewilligd c.q. afgewezen worden. En dat de zogenoemde onderhandelingen hier geen invloed op uitoefenen. Kunt u dat bevestigen en kunt u aangeven waar de huidige bewoners de regels vinden waarin hun bouwaanvraag moet voldoen?

11. Gelden er voor de verhuur van sociale huurwoningen in Eemnes nog altijd bindingseisen, sociaal en/of economisch? Gelden die eventuele eisen ook t.a.v. de standplaatsen?

Woningen verkocht
Wat betreft de verkoop van de woningen van De Alliantie, het is bekend dat Eemnes voor De Alliantie weinig interessant is. Zij beheren bijna 60.000 woningen, en daarvan maakt Eemnes met een aantal van 800 maar een klein deel uit. Overdracht naar een andere (kleinere?) coöperatie hoeft niet perse nadelig te zijn.

Overigens, met de huidige plannen van Rutte II wordt de gehele sociale woningbouw de nek omgedraaid. Natuurlijk zal ook SP BEL hiertegen in het verweer komen!

U bent hier